Hlavní náplní se stane přehlídka nejrůznějších kuchařských týmů, které budou mít jediný cíl – uvařit nejlepší guláš. „Těšíme se na všechny soutěžní týmy, které přijdou vařit ty nejlepší kotlíkové guláše. A taky samozřejmě na návštěvníky. Je to zrovna volební sobota a my budeme mít připravený i volební guláš pro všechny, kteří přijdou přímo od volebních uren,“ pozval organizátor akce Josef Ševčík.

Do Mikulova se každý rok sjíždí kuchařské skupiny nejenom z České republiky, ale i ze Slovenska, Polska, Rakouska i Maďarska.„V loňském roce se uvařilo přes deset tisíc porcí gulášů všeho druhu,“ uvedla Jitka Sobotková z městské společnosti Mikulovská rozvojová.

Kromě klasického vídeňského, hovězího a vepřového guláše vaří týmy i guláše ze zvěřiny, segedínský, zabíjačkový. „Meze se nikomu nekladou. Tak sestavte tým ve stylovém oblečení a přijeďte do Mikulova vyhrát Řád zlaté vařečky,“ lákal Ševčík.

Venuše z Pavlova.
V Archeoparku Pavlov vystaví originální venuši. Sošku starou téměř 30 tisíc let

POTĚŠÍ I VEGETARIÁNY

Novinkou letošního ročníku bude stánek jedné z mikulovských firem, která zpracovává především mořské ryby. „Očekáváme tedy také rybí polévku či rybí perkelt. Určitě bude i něco pro vegetariány, jako je fazolovo-sojový guláš se žampiony a podobně,“ doplnil organizátor.

Tradičně nebude chybět košt prvních mladých vín pod značkou Moravské božolé. „Hrát bude cimbálová muzika Eliška, prodávat se budou také sýry, klobásy, koláčky či čaje,“ zmínila Sobotková.

Během dne se mohou příchozí také těšit na několik soutěžních klání. Jedním z nich bude soutěž o největšího jedlíka gulášového festivalu, do kterého se každoročně odvážlivci zapojují.
V odpoledních hodinách se pak uskuteční další soutěž, a to v „gúlání“ bečky na čas.