Výstup na Everest byl před několika desítkami let riskantním podnikem, o který se pokoušeli jen zkušení odvážlivci. Díky lepšímu vybavení ale v dnešní době míří na vrchol i lidé bez dostatečných zkušeností.

Norští horolezci Christian Elde a Trond Eilertsen nedávno popsali chaotické situace, při kterých se letos snažilo dostat na vrchol Everestu sto lidí během jednoho dne. „Byli tam jedinci, kteří neměli moc velké zkušenosti s horolezectvím, takže byli na těžkých úsecích pomalí a my museli stát ve frontách. Za špatného počasí by to mohlo být velmi nebezpečné. Dojít na vrchol nám trvalo něco přes deset hodin, přičemž čtvrtinu z toho jsme strávili čekáním," řekl Christian Elde listu The Guardian.

Čtyři lidé zemřeli

Jak mohou být fronty pro horolezce nebezpečné, se ukázalo loni v květnu, kdy zemřeli čtyři lidé pravděpodobně na výškovou nemoc a vyčerpání. „Při tak velkém počtu lidí musejí horolezci déle čekat, než se dostanou na trasu, takže v té výšce zůstanou dlouho. Většina z nich má s sebou jenom minimální množství kyslíku, protože s tímto zdržením nepočítají," uvedl tehdy zástupce nepálské horské služby Gjanendra Šréštha.

Zácpy na Everestu vyvolávají i napětí mezi jednotlivými expedicemi. Letos v dubnu se tu ve výšce 7500 metrů poprali členové dvou výprav, kteří se nedohodli o pořadí výstupu.

Ačkoliv zkušení horolezci kritizují, že se z Everestu stává nebezpečná turistická atrakce, nepálská vláda se jejich výzvami příliš neřídí. Peníze za vydaná povolení k výstupu (v řádech desetitisíců dolarů za jednoho člena expedice) jsou vítaným zdrojem státní kasy. A na turistech vydělávají i agentury, které jim nabízejí výstupy udělané na klíč se zajištěním téměř veškerého vybavení a průvodců.

Protestuje i Messner

Na vrcholku Everestu tak bylo v posledních dnech velmi rušno. Zdolal ho například i osmdesátiletý Japonec, indická volejbalistka s amputovanou nohou, katarský princ či nepálská filmová hvězda. Jejich výstup se obešel bez obětí. Letos už ale na Everestu zemřelo osm lidí.

Ačkoliv nejsou přesná čísla známa, uvádí se, že na deset úspěšných výstupů na vrchol připadá jedno úmrtí. „Dokud tam bude Disneyland, budou tam umírat lidé," řekl loni o turistickém ruchu na nejvyšší hoře světa legendární horolezec Reinhold Messner.

Nejsou jen špatné zprávy

„Je to náročná hora. Pohybujete se ve výšce nad 8000 metry a sebemenší chyba může skončit tragédií. Někteří lidé, které jsme potkali, tu rozhodně neměli co dělat," popsal současné dojmy z Everestu Trond Eilertsen. Prý na vlastní oči viděl lidi, kteří se chystali na výstup, a neuměli zacházet s horolezeckým náčiním.

Vnuk slavného šerpy Tenzinga Norgaye by tak přísný nebyl. „Člověka znechutí, když ho zdržuje někdo nezkušený, ale právo vystoupat na Everest mají všichni," myslí si Taši Norgay, který byl na „Střeše světa" už třikrát.

A z Everestu nechodí jen špatné zprávy. Podle horolezců, kteří se nedávno vrátili, na hoře podstatně ubylo odpadků, které tu zanechaly předchozí expedice. Daří se je postupně uklízet.

(jhr, čtk)