více info na : http://www.roterhahn.it

Za rostoucím zájmem stojí především nevšední zážitky a prostředí, prvotřídní služby, domácí gurmánské speciality a také široká paleta možností rekreace.

Jižní Tyrolsko je severoitalský německy mluvící region, který je z České republiky dostupný za pouhých sedm hodin. Slunce zde svítí 300 dní v roce.

Místní farmáři, kteří již více než 200 let poskytují také turistické ubytování, dovedli tento způsob rekreace téměř k dokonalosti.

Ovoce a dobytek

V Jižním Tyrolsku najdeme dva typy statků v údolích -  jsou to usedlosti obklopené vinicemi a ovocnými sady, na úbočích hor pak dobytčí farmy s chovem krav a dalších domácích zvířat, obklopené pastvinami a lesy. Ať však turista zvolí kteroukoliv z nich, může si být jist, že zde najde ničím nerušené soukromí v prvotřídních apartmánech, a pokud o to stojí, i čistě domácí stravu.



Nevšedním zážitkem bývá možnost vidět zblízka každodenní práci na statku, na některých si vybrané práce můžete i vyzkoušet. Večery je možné trávit s přáteli u ohně či venkovního krbu.

Pro děti je dovolená na farmě jedním velkým dobrodružstvím. U statků bývají umístěna malá hřiště s dětskými atrakcemi a okolní louky či lesy jsou pro hraní jako stvořená. Usedlosti s chovem dobytka nabízejí dětem nejen pohled na všechna možná domácí zvířata, ale také možnost pomoci při jejich obstarávání.

Některé statky se na rodiny s dětmi přímo specializují, a tak zde navíc najdete například domácí hernu plnou hraček pro případ špatného počasí či speciální dětské programy a atrakce. Rodiče mohou odpočívat a jen sledovat, jak se děti z různých koutů Evropy dokážou celý den bavit samy a rozumějí si i bez tlumočníka.

foto-alpy2

Místní speciality

Mléko, máslo, vejce, ovesné vločky, jogurty, marmelády, chléb, šunka, uzeniny… nabídka čerstvých potravin vyrobených přímo na statku bývá široká. Snídani vám buď připraví obsluha, nebo si ji můžete z místních surovin připravit sami. Na vybraných místech si můžete prohlédnout výrobu domácího sýra nebo uzenin. Fanoušci vína by měli dát přednost některé ze specializovaných vinných farem.

To ale není všechno na některých statcích najdete farmářské restaurace nabízející vyhlášené tyrolské speciality a samozřejmě místní vynikající víno. Pokud si chcete být jisti, jak chutnají pravá místní domácí jídla, zavítejte právě sem. Sedmdesát procent surovin zde totiž musí být z regionu a 30 procent přímo z daného statku.

foto-alpy1

Sport za humny

Kromě toho jsou statky výborným výchozím bodem pro turistiku, cyklistiku, sjezdové i běžecké lyžování či další outdoorové sporty. Je možné si vybrat zařízení stojící přímo u turistické, cyklistické či běžecké tratě nebo na dohled některého lyžařského střediska. Můžete se rozhodnout mezi silniční a horskou cyklistikou, některé farmy kola půjčují.

Nabídka zážitků je nepřeberná: od výuky pečení chleba po wellness pobyty s tradičními lázeňskými procedurami, od vysokohorských usedlostí nabízejících úplný klid až po kurzy vaření a tradičního bylinkářství.

Z 1600 farem označených podle kvality jedním až čtyřmi kvítky si podle svých preferencí může vybrat skutečně každý, stačí využít vyhledávač ubytování na webu www.roterhahn.it.