Počet příjezdů zahraničních turistů do ČR se zvýšil o 8 %. Avšak naše země se potýká i s negativním vývojem v cestovním ruchu, v tomto ohledu je hlavním trendem zpomalující nárůst či dokonce pokles příjezdů u hlavních západních národností.

Ze špičky žebříčku třetice nejdůležitějších zdrojových trhů se tak vytratili Britové a Italové, místo nich se na přední příčky dostali především Rusové a méně solventní Poláci a Slováci.

Ústup západoevropanů na úkor východoevropanů se bohužel projevuje v tom, že spolu s nárůstem počtu turistů nestoupají přímou úměrou také příjmy.

Pro to, abychom více nastartovali dynamiku nárustu příjezdů solventních západních národností, by bylo potřeba především zatraktivnit turistickou infrastrukturu v českých regionech (např. gastronomické speciality, vhodná ubytovací zařízení, dopravní infrastruktura, unikátní turistické produkty atd.). V současnosti se totiž 65 % všech zahraničních turistů koncentruje pouze do Prahy, což je neuveřitelný nepoměr vůči regionům.

Dalším důvodem, který brzdí ještě vyšší počty západních turistů, jsou trvale neřešené nešvary, a to nejen v Praze (bezpečnost - kapsáři, klamavé směnárny, taxikáři), o kterých je v souvislosti s Českou republikou zmínka snad ve všech zahraničních průvodcích a médiích, což nepřináší České republice jako destinaci příznivou reklamu.

Obrovský zájem o naši zemi mají i turisté ze vzdálených zemí světa. Nejvyšší meziroční nárůst ze všech národností světa, které k nám jezdí, jsme zaznamenali u asijských států a Ruska. Z Číny k nám v loňském roce přijelo přes 108 tis. turistů, což je nárůst o 37 %, zvýšení o 23 % nastalo u návštěvníků z Jižní Korey (96 tis.). Z asijských turistů však stále jezdí do České republiky nejvíce Japonců (122 tis. osob), přestože došlo k meziročnímu poklesu o 8 %.

Důvod, proč se Japoncům v Praze tolik líbí, je jednoduchý. Japonsko je zemí s častými zemětřeseními, stavby se tak v minulosti stavěly ze dřeva, aby v případě pádu nezranily obyvatele. Důsledkem je však to, že se v Japonsku nedochovala žádná historická centra měst, jelikož dřevo tak dlouho nevydrží. A právě proto jsou japonští turisté Prahou absolutně nadšeni, jelikož obdivují nevídaně rozsáhlé dochované středověké kamenné centrum našeho hlavního města.

Celkově přijelo vloni do naší země 680 tis. (+ 14 %) asijských turistů, což je početně řadí hned za první Němce.
K nevídanému nárůstu došlo vloni také u Brazilců (44 tis., + 17 %) a Mexičanů (22 tis., + 27 %).

Podle údajů Světové turistické organizace (UNWTO) byl vloni nárůst počtu příjezdů zahraničních turistů na celém světě 4,4 %, což znamená, že naše země se konečně dostala po dlouhé době nad světový průměr.

Žebříček počtu zahraničních turistů do ČR podle národností za rok 2011 (v závorce meziroční nárůst + / úbytek - ):

1.   Němci         1 422 348      (+ 5 %)
2.   Rusové           569 961      (+ 37 %)
3.   Poláci             373 864       (+ 7 %)4.   Slováci           347 188      (+ 13 %)
5.   Italové            343 767      (+ 3 %)
6.   Britové           336 613      (- 9 %)
7.   Američani      319 320      (+ 2 %)
8.   Francouzi       289 397      (+ 15 %)
9.   Španělé          228 841      (+ 17 %)
10. Nizozemci      201 665       (+ 4 %)

(zdroj: ČSÚ, AČCKA)

Tomio Okamura - viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur - AČCKA, www.accka.cz