Stejné doporučení jako pro Česko vydal FHI i pro Švýcarsko a sledovat bude vývoj pandemie covidu-19 v Polsku, kde také případů nákazy přibývá.

Podmínkou pro vstup do Norska bez karantény je méně než dvacet potvrzených případů nákazy koronavirem na sto tisíc obyvatel za poslední dva týdny a zároveň v týdenním průměru méně než pět procent pozitivních testů během dvoutýdenního období.

Liduprázdný Dubrovník v Chorvatsku.
Následek restrikcí. Jih Chorvatska je poloprázdný, sever hlásí opak

Nové údaje ukazují, že Švýcarsko zaznamenalo v posledních dvou týdnech 22,9 případu a Česko 26,8 případu nemoci covid-19 na sto tisíc obyvatel a tento trend roste. FHI proto již nyní varuje, že pokud se situace nezmění, doporučí FHI zařazení Švýcarska a Česka do "červené" kategorie zemí, jichž se při vstupu do Norska týká karanténa, uvedla představitelka FHI Line Voldová.

Hodnocení FHI

Zdravotní institut FHI hodnotí situaci týkající se nákazy koronavirem v zemích Evropské unie, schengenského prostoru bez kontroly vnitřních hranic a Evropského hospodářského prostoru (EHP) každé dva týdny, a pokud je to potřeba, i častěji. Rozhodnutí o tom, kterých zemí se bude při příjezdech týkat karanténa, přijímá norská vláda na základě hodnocení FHI.

Alpy, hory, údolí, turistika- ilustrační foto
Dovolená v Rakousku: Češi více utrácejí, ale jezdí jich méně

Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie covidu-19 ve světě dlouhodobě sleduje, se v Norsku koronavirem doposud nakazilo 9312 lidí, 256 z nich zemřelo. Tato skandinávská země má asi 5,4 milionu obyvatel.