Za nápadem uspořádat tuto akci právě v prostorách bývalého krytu československé armády stojí třiadvacetiletý student brněnské Janáčkovy akademie múzických umění Jiří Liška.

„V jeskyních provádím už sedm let. Když jsem se dozvěděl o únikových hrách, hned mě napadlo, že bych je tu mohl zkusit nachystat. Líbila se mi myšlenka propojení skutečných vojenských prostor se smyšleným příběhem," pověděl Liška.

Přípravy mu zabraly téměř půl roku.

„Důležité je ověřit si, jestli se šifry dají vůbec rozluštit. Testovali jsme je na našich průvodcích. Dlouho to vypadalo špatně, ale potom se přece jen zadařilo," řekl.

Tři vteřiny před koncem

Zájemci si mohli hru poprvé vyzkoušet koncem dubna. Na Opusť Výpustek, jak byla hra nazvána, se sešlo sedm čtyřčlenných týmů. Kamarádi, studenti i rodiny.

„Na podobné akci jsem ještě nikdy nebyl. Vyrazil jsem s přáteli. Čekali jsme něco jako Pevnost Boyard, ale toto bylo mnohem více o logickém myšlení," popsal Kladenský.

Během padesáti minut, strávených v tíživé atmosféře místnosti, postupně hledali a vyhodnocovali různé indicie.

„Atmosféra byla skvělá, kryt je stylově zařízený. Dostali jsme například jednu informaci polním telefonem. Byly momenty, kdy jsme nevěděli kudy kam. Nakonec se nám ale podařilo tři vteřiny před koncem uniknout," popsal nadšeně. Jeho tým byli jedním ze dvou, kterým se to podařilo.

Novinku podporuje i vedení jeskyně.

„Lidé odcházeli velice spokojení a už teď se nás ptají, kdy bude další hra. Určitě ji chceme zopakovat, možná se nám ji podaří nachystat už na červenec," prozradil vedoucí jeskyně Robert Dvořáček. V budoucnu by hra mohla být stálou součástí nabídky jeskyně.

Další novinky

Výpustek však nechce nabízet jenom zábavu.

„Na nový školní rok připravujeme speciální expozici pro základní a střední školy. Žáci si budou moci netradiční formou prohloubit znalosti v různých oborech týkajících se krasu," naznačil Dvořáček.

Součástí prohlídky by měly být audiovizuální programy, tematické exponáty, ale i kvíz. Nyní zpracovávají metodické listy a kontrolní otázky pro učitele i žáky.

V jeskyni chystají také pestrý kulturní program. Už na tuto neděli je tam připravený koncert, v červnu tam vystoupí i legendární kapela Spirituál kvintet.

Nejbližší akce ve Výpustku: 
• 22. 5. v 17.00 mimořádná prohlídka jeskyně s koncertem souboru Dust in the Groove
• 4. 6. Pohádková jeskyně
• 11.6. celodenní festival Didgeridoo
• 12.6 v rámci festivalu Čarovné tóny Macochy koncert Spirituál kvintet

MARTIN DLOUHÝ