Oragnizace Levrekův ostrov zde vytvořila novou naučnou stezku, která je věnována jak přírodě, tak i historii tohoto místa a jeho okolí.

Kabátův kopec, spojující krnovské městské části Chomýž a Ježník, byl původně užíván patrně jen jako pastviny. V 19. století bylo na vrcholku kopce postaveno výletní centrum zdejšího společenského života – hospoda Macnerka. Ta ale v polovině 20. století zanikla.

Pravčická brána
České Švýcarsko: Krása, která se nikdy nevyčerpá

Od konce 2. světové války se zde nacházelo vojenské cvičiště, po němž jsou v území stále znatelné zákopy. Vojenská činnost zde udržovala bezlesí pomocí pohybu těžké techniky, vypalování a sešlapu. Několik let po odchodu sovětské armády se o lokalitu začal starat Český svaz ochránců přírody.

„Od roku 1999 zde probíhá záchrana vzácných teplomilných trávníků. Bezlesí je nutné udržovat pro řadu ohrožených druhů rostlin a živočichů. Jedná se zejména o plazy, obojživelníky, ptáky a hlavně o 49 druhů denních motýlů.“ uvádí předseda základní organizace Českého svazu ochránců přírody Adrián Czernik. Můžeme zde natrefit například na ohroženého modráska lesního, ohniváčka modrolesklého či na krásného otakárka fenyklového. Na lokalitě roste několik druhů orchidejí zastoupených třeba vstavačem mužským či bradáčkem vejčitým.

Dýňobraní
Sedm tipů, jak si užít podzim v Beskydech

Tříkilometrová trasa naučné stezky začíná u autobusové zastávky Krnov, Pod Ježníkem. Na lokalitě se nachází 9 infopanelů s 3 interaktivními prvky a 5 laviček. Návštěvníci budou seznámeni s historií Kabátova kopce, jeho přírodními hodnotami a zajímavostmi, součástí je také vyhlídka na nedalekou hřbitovní kapli Panny Marie v Chomýži.

Stezka je 84. lokalitou zpřístupněnou Českým svazem ochránců přírody (ČSOP) díky finanční podpoře programu NET4GAS Blíž přírodě, dvanáctou v Moravskoslezském kraji. Společnost NET4GAS je generálním partnerem ČSOP již od roku 2007.