Dodal, že hradby jako celek se mohou stát velkým celoročním lákadlem. „Za Kapucínskou věží budou přístupné dvě nové věže, když k tomu připočteme radniční věž, Střelniční a Vlkovu, které již turisté znají, může vzniknout atraktivní program. Představoval bych si propojení se starým městem,“ uvažoval šéf Besedy. Připomněl, že hranolová věž má tři patra, které bude možné využít pro expozice.
Plány Besedy nyní musí schválit rada města.

Ilustrační foto.
Z nemocnice do Únanova? Již brzy přímo

Pokochat se pohledem z nově zpřístupněné vyhlídky, odpočinout si v hradebním příkopu nebo si zkrátit cestu z Pasteurovy ulice do centra města přes Kapucínskou zahradu budou moci turisté od příští sezony. „Máme v plánu zbudovat vyhlídkovou plošinu na střeše válcové věže a zpřístupnit hranolovou věž. Bude nutné zbudovat zpevněné plochy a cesty a také druhý vstup do Kapucínské zahrady z Pasteurovy ulice. Zahrada i věže budou mít také osvětlení,“ sdělila mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.
Pro zvětšení klikněteZdroj: Deník/Markéta Evjáková
O správně zvoleném způsobu některých terénních úprav pochybuje znojemský historik a zastupitel Jiří Kacetl. „Na mé připomínky na městě nikdo nereagoval,“ podotkl Kacetl.

Spoustu práce budou mít dělníci v hranolové věži, do které zatéká. „Úpravy se dotknou i oken a dveří a odborně necháme ošetřit i dřevěné konstrukce stropů, stejně jako schodiště,“ dodala mluvčí.

Věže a pohledy na město se lidem patrně nikdy neomrzí. Například na radniční věž vystoupalo prozatím za letošní rok na čtyřiadvacet tisíc návštěvníků.

Turisté, kteří do Znojma přijíždějí, rádi spojí poučení se zábavou. Kromě vína je láká také historie. „Máme na Znojemsku rodinu a tento kraj máme moc rádi. Samotné Znojmo jsme objevili s manželem teprve před pár lety. Na nové lákadlo v podobě vyhlídky a hradeb jsem zvědavá,“ řekla Klára Janštová z Brna.

Hradební příkop v blízkosti Dolního parku radnice nechala opravit za čtrnáct milionů korun a otevřela ho před šesti lety. Místo si oblíbili herci, ale také například firma Navajn, která pořádá prohlídky po městě spojené s degustací vína. „Hradby jsou skvělá dobová kulisa zvláště při ochutnávkách spojených s hudbou. Další rozšiřování a zvelebování hradeb jen vítám. Naše prohlídkové okruhy totiž měníme," poznamenal František Nahodil z Navajnu.

Již několik let využívají prostor přes léto ochotníci z Divadelního spolku Rotunda. Režisér a herec Václav Beran vítá, že prostor ožil. „Je to krásné místo, jen nabízí málo míst k sezení. Sneslo by nějakou investici. A pokud jde o další úpravy u hradeb, přivítal bych, kdyby tvůrci mysleli více na technické zázemí," uzavřel Beran.

Podle odborníka na cestovní ruch Pavla Kovaříka ukazuje další zpřístupnění hradeb to, čím je Znojmo výjimečné. A to je jeho historický charakter. Věže, hrad, rotunda a podzemí jsou podle něho lákadla, kterými se může pochlubit málokteré město.


Chodníky a cesty k hradbá nepatří, míní Kacetl


Znojmo – Historik Jiří Kacetl je znojemským patriotem a snaží se zasazovat o to, aby veškeré úpravy ve městě respektovaly historický kontext. Zpřístupnění a obnovu další části opevnění města přirozeně vítá. K některým úpravám terénu v právě opravované části měl ale výhrady, radnice jeho připomínky nevyslyšela.
Jiří Kacetl, znojemský zastupitel a historikZdroj: archiv Deníku
S jakými částmi projektu jste se jako historik neztotožnil?
Zaráží mě terénní úpravy. Prostory středověkých opevnění by totiž neměly působit jako městský park s cestičkami. Žádoucí je, aby vše vyhlíželo autenticky. Síť cest a lavičky sem nepatří, jde přece o vojenský areál. Takové vnímání prostoru je velmi důležité pro správnou prezentaci památky. Pokud vím, podobné připomínky měli i památkáři z Národního památkového ústavu. Navíc, pokud by znojemská radnice upustila od naplánovaného zpevnění ploch, ušetří nemalou finanční částku.

V místě má vzniknout také průchod a schodiště.
Nejsem rozhodně proti. Napomohou přece lepší schůdnosti mezi výškově rozdílnými úrovněmi terénu.

Jak nyní vypadá část opevnění, které město hodlá opravit a zpřístupnit?
Dominantami jsou zde Prašná a Psí věž. Hradební příkop je zde zčásti zasypaný. Právě na tomto zásypu nyní město pracuje na podle mě zbytečných terénních úpravách. Buduje zde chodníky, opěrné zídky a kamenná schodiště. Vnější hradba na valu před hradebním příkopem se již nedochovala. Zbořili ji při výstavbě věznice roku 1913. Jediným pozůstatkem je válcová dělostřelecká bašta nad serpentinou Dyjské ulici – je to takzvaná Nová věž. Mezi Novou a Prašnou věží uzavírá nízká hradba výpusť hradebního příkopu směrem do údolí Dyje. Tato hradba byla zcela nově postavena poté, co ji v padesátých letech dvacátého století protrhla voda z průtrže mračen.

Ilustrační foto
Přituhlo. Spáče bez domova budí strážníci