Název vesnice je odvozen od slova převlaka, tedy místa, kde musely být lodě na řece přenášeny nebo přetahovány přes úzkou šíji. Řeka tam vytvořila dokonalý meandr, tedy zákrut, jenž připomíná obrovskou mušli. Není proto náhoda, že místo evokuje divokou kanadskou přírodu, kde Indiáni přetahují kanoe, aby nalovili ryby pro svou milovanou squaw.

Úklid Podměstského rybníka v Čáslavi vydal zajímavé artefakty.
Náhoda vzbudila zájem: 'obličej' se objevil při úklidu Podměstského rybníku

Poloostrov vznikl zpětnou erozí řeky Sázavy, která si vytvořila toto údolí v době třetihor. Při pohybu Českého masivu si razila cestu směrem k Labi a výsledkem je vymodelovaný přírodní útvar, s jakým se setkáme snad jen v Severní Americe.

Rozloha meandru je téměř sedmdesát hektarů, nadmořská výška v nejvyšším bodě 347 metrů, délka řeky měřená středem je 3065 metrů, převýšení vodní hladiny dva metry. Vnější břehy tvoří skály a strmé stráně, což dokonale evokuje kanadskou přírodu. Dnes se poloostrov stává rájem chatařů a výletníků, ale v minulosti kvalitní orná půda živila několik rolnických rodin. Romantická zvonička je jejich dílem.

A největší zajímavost jsme si nechali na konec. Šíje je v nejužším místě „mušle“ dlouhá pouhých 150 metrů. Už v minulosti si místní rolníci všimli, že přívlacké husy „přeťapkávaly“ tuto uzoučkou šíji a nechávaly se unášet řekou kolem poloostrova. Tato pohodová tříkilometrová okružní plavba trvala asi hodinu. Když vychytralé husy připlavaly k šíji, vylezly na břeh, přeťapkaly ji a plavba se opakovala…

V současné době místní mládež toto „husí perpetuum mobile“ napodobuje a tříkilometrovou plavbu absolvuje na člunech či jen na nafukovacích lehátkách. Potvrdilo se tak, že mnohé vynálezy vznikly pouhopouhým pozorováním přírody.

Poutní kaple Panny Marie u Roztěže.
Kaple Panny Marie u Roztěže je starým poutním místem

Navštivte romantická zákoutí řeky Sázavy kolem Samopší, kde se Sázava divoce klikatí a vytvořila dokonalý meandr. A když budete mít odvahu, vyzkoušejte si nejsofistikovanější „husí perpetuum mobile“ v Evropě!