Firma, kterou vlastní pět podnikatelů z Jičína a z Nové Paky, zatím do oprav téměř 40 let starého hotelu podle starosty Jana Malého (ANO) investovala asi 15 milionů korun a na dokončení rekonstrukce má vyjednaný bankovní úvěr 45 milionů korun. Současně firma chce od města koupit pozemek o rozloze 1100 metrů čtverečních za 1,9 milionu korun pro parkoviště a terasu.

Radnice také bude muset rozhodnout, zda po firmě v budoucnu uplatní smluvní pokutu 400.000 korun za to, že nestihne hotel otevřít do konce letošního roku. Smluvní pokuta vyplývá ze smlouvy o prodeji hotelu a následných dvou dodatků ke smlouvě. Podle Malého rada města zatím na uplatnění pokuty nemá jasný právní názor.

Město také od jičínské firmy CF INVEST dostalo žádost, aby radnice od smlouvy na prodej hotelu Start kvůli nesplnění termínu dokončení odstoupila. Firma CF INVEST radnici nabídla, že by pak hotel odkoupila. Vedení města se rozhodlo, že cestou zrušení kupní smlouvy a opětovného prodeje nepůjde.

Hotel Start se nachází v komplexu městského sportovního areálu s krytým bazénem, sportovní halou a venkovními sportovišti. Město si do podmínek prodeje v roce 2010 kromě termínu dokončení opravy dalo i požadavek na zachování restaurace a hotelové kapacity 40 až 50 lůžek.

V minulosti chtěla hotel získat americká společnost Global Resources, která jej zahrnovala do svých plánů na přestavbu nedalekých kasáren. Projekt se nakonec neuskutečnil a město hotel prodalo firmě Hotel Start Jičín.