Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pod Pálavu se jezdí i na pana Knedlíka. Do Café Fara

Velký prázdninový seriál Poznáváme Česko právě cílí na tuzemskou gastronomii. Dnes jde restaurace a hospůdky s dobrou kuchyní nebo na neobvyklých místech. A navíc z každé hospůdky, kterou navštívíte, nám můžete tento týden poslat fotografii a zúčastnit se soutěže o iPhone.

20.7.2017
SDÍLEJ:

Café Fara v KlentniciFoto: Aneta Beránková, Deník

V kraji, kterému vévodí víno, se v obci Klentnice nedaleko Mikulova ukrývá místo, které zástupy turistů přitahuje i díky jiným lákadlům. Na kávu, jídlo z převážně vlastních surovin a posezení na zahrádce takřka uprostřed vápencových skal Pálavy láká Café Fara. Na dohled osobité kavárny je Stolová hora nebo více než čtyři sta let stará zřícenina Sirotčí hrádek.

Café Fara se nachází v prostorách bývalé klentnické fary hned vedle barokního kostela svatého Jiří. Hojně navštěvovaný areál se skládá z několika budov kolem podlouhlého dvora s ořechem barokní fary, dřevěné stodoly, staré školy a sally terreny se sklepem. Na ně pak navazuje zahrada. „Fara je opravená tak, aby se zachoval její historický charakter,“ vyzdvihl tamní manažer David Šrámek. Prostředí tvoří klasické kavárenské stoly, ořechové lavice a židle či bar s mramorovou deskou.

Otevřená je od roku 2009. Autorem přestavby a penzionu je brněnský architekt Marek Jan Štěpán. „Můj záměr při vytváření koncepce penzionu-stodoly v Klentnici byl udělat dům stejně voňavý, jako je skanzen v Rožnově,“ uvedl architekt.

Venkovský styl protknutý inspirací slunné Provence si i v moderním pojetí zachoval ráz staré fary. Z původně zamýšlené malé kavárny rodiny Džiubanových se však sortiment za roky fungování značně rozšířil. „Máme vlastní statek, pole a sady meruňkový, levandulový či fíkový. Chováme křepelky a slepice na vajíčka. Děláme vlastní paštiky, sádlo. Veškeré suroviny bereme jen od místních farmářů. Sami máme asi šestatřicet druhů rajčat, různé saláty. Máme vlastní česnek i bylinkové zahrady,“ vyjmenoval Šrámek.

Letos majitelé koupili také vinohrad, návštěvníci se tak do budoucna mohou těšit i na „farní“ víno. Zatím si však mohou pochutnat na sezonním menu jídelní lístek přizpůsobují ročnímu období. „Když jsou meruňky, tak děláme meruňkový víkend. Kuchaři navaří knedlíky, udělají sirup,“ řekl manažer kavárny. Současný letní jídelníček láká na uzeného kapra s bramborami na zázvoru, grilovaná žebra s červenou čočkou, cuketový krém, trhané vepřové koleno se zelím, kynutý ovocný knedlík či pečenou krůtu s květákem.

Kuchaři vyrábějí i vlastní limonády a zmrzliny. Jejich pokrmy vycházejí z tradic České republiky a vlivů Rakouska. Při tvorbě receptů mnohdy čerpají i ze sto let starých knih. Nezapomínají ani na zdravý životní styl. V nabídce bývá vegetariánský pokrm či bezlepkový dort.

Hlavní doménou klentnické fary je však jejich káva. V espressu vyniká čokoládová chuť s chutí pečených broskví. Milovníci kofeinového nápoje si také mohou zajít do muzea kávy, které je součástí komplexu. „Je jedno z největších ve střední Evropě. Letos v září bychom ho chtěli přestavět na jedno z největších ve světě. Zaměstnáváme školené baristy, kteří připravují kávu na historických kávovarech,“ vyzdvihl Šrámek.

Jak se tam dostat: Café Fara, Klentnice 166 autem po silnici I/52 směrem na Mikulov.
Kdy mají otevřeno: po-ne 10.00-22.00
Tip Deníku na nejlepší jídlo: Pan Knedlík – kynutý knedlík plněný ovocem, vanilkový cukr, hnědé máslo, tvaroh a máta z farní zahrádky, 179 korun
Více informaci najdete na www.cafefara.cz

TAK TROCHU V UTAJENÍ LEŽÍ UPROSTŘED LESŮ NAD DĚČÍNEM KRISTIN HRÁDEK
Na zvěřinové speciality láká restaurace Kristin Hrádek ležící v lesích nad Děčínem. Bývalý lovecký zámeček, nechali postavit v 18. století Thun-Hohensteinové. Úspěšného konceptu si všiml Pavel Maurer, v jehož žebříčku Grand Restaurant pro rok 2015 skončil Kristin Hrádek na druhém místě. „Je těžké doporučit nějaké konkrétní jídlo, každý vyhledává něco jiného. Ale každý si ale najde to své,“ říká provozní restaurace Jiří Rippl (na snímku). Kristin Hrádek nabízí například grilovaný zvěřinový hřbet nebo kančí kýtu.

Jak se tam dostanete: Dva kilometry od silnice spojující děčínskou městskou část Maxičky a rozhlednu Sněžník.
Otevírací doba: po-ne 11.00-22.00
TIP Deníku: Domácí zvěřinové klobásy a paštiky

RESTAURANT KATAKOMBY NAJDETE VE STŘEDOVĚKÉM PODZEMÍ KRUMOVA
Velmi nevšední atmosférou vás přivítá českokrumlovský Grill Restaurant Katakomby, který je umístěn do několikaúrovňového klenutého podzemí, jehož historie sahá až do 13. století. Tyto unikátní prostory byly objeveny relativně nedávno a přímo vybízely k vybudování restaurace, která se i svou nabídkou stylizuje do středověké kuchyně. Doménou jsou proto pokrmy připravované na grilu na dřevěném uhlí, přímo před zraky hostí, jako třeba telecí steak s artyčokovým pyré a grilovanými rajčaty.

Jak se tam dostanete: Restaurace se nachází na náměstí Svornosti v historickém jádru Českého Krumlova.
Otevírací doba: po-ne 17.00-23.00
TIP Deníku: Šest hodin pomalu pečené vepřové koleno

GASTRONOMICKÝ ZÁŽITEK? HLEDEJTE KARLOVARSKOU RESTAURACI LE MARCHÉ
Nenápadná restaurace na nenápadném místě, to je karlovarský podnik Le Marché Jana Krajče. Najíst se tady je ovšem skutečný zážitek. Vychutnat si můžete oběd o dvou chodech nebo tříchodovou večeři. A Krajč zaručuje, že pokaždé bude menu vypadat jinak. „Klasický stálý jídelní lístek tady opravdu nenajdete. Pro každý den vymýšlím nové menu. Na oběd máme jednu polévku a výběr ze dvou jídel. K večeři nabízíme dva až tři předkrmy, dvě až tři hlavní jídla a stejně tak je to s dezerty,“ popsal koncept Krajč.

Jak se tam dostanete: Restauraci najdete v ulici Mariánskolázeňská 4 v sousedství Císařských lázní. 
Otevírací doba: po-so 12.00-22.00
TIP Deníku: Králík na třešních s letním ovocem a vínem

Autor: Aneta Beránková, Redakce

20.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Při požáru bytu ve Štúrově ulici zemřel čtyřletý chlapec. Policisté spolu s hasiči ohledávali místo požářiště.
AKTUALIZOVÁNO
10

Noční tragédie v Teplicích. Při požáru činžáku zemřelo čtyřleté dítě

Nabíjení elektromobilů Tesla. Ilustrační foto.
2 12

Norsku začínají vadit velké elektromobily, země zavádí daň za Teslu

Zaorálek žádá odvolání Janečka: Nejde likvidovat firmy nevyhovující Agrofertu

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek bude žádat v pondělí na zasedání vlády, aby byl odvolán z funkce šéf finanční správy Martin Janeček kvůli údajnému zneužití zajišťovacích příkazů k likvidaci firem, jak o nich informovala média. Chce, aby odešla také náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

AKTUALIZOVÁNO

Jiří Hynek získal potřebnou podporu poslanců, kandiduje na prezidenta

/ANKETA/ Jiří Hynek podal u ministerstva vnitra kandidaturu na prezidenta republiky. Podpořilo ho 22 poslanců z pěti politických stran, řekl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. Nejvíce poslanců je podle něj ze sněmovního branného výboru. Hynek na Hrad kandiduje s podporou Realistů. Stal se prvním prezidentským kandidátem, který oznámil, že kandidaturu u ministerstva vnitra podal.

Novinářské eso zabila bomba v autě. Galiziová šetřila kauzu Panama Papers

/VIDEO/ Malta je v šoku. Ostrov známý svým poklidnou, až rodinnou atmosférou, se vzpamatovává z vraždy investigativní novinářky Daphne Caruana Galiziové. K neštěstí došlo v úterý večer, krátce poté co oběť nastartovala svůj vůz. Galiziová, tvrdá kritička maltského premiéra Josepha Muscata si před nedávnem stěžovala na výhrůžky smrtí. 

Předvolební duel Babiše a Zaorálka na Nově míří k soudu. Kvůli žalobě Pirátů

Pražský městský soud ve čtvrtek dopoledne přednostně a veřejně projedná žalobu Pirátů, která chce zamezit odvysílání předvolebního duelu lídrů ČSSD a ANO ve čtvrtečním hlavním vysílacím čase na Nově.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení