V Hejné jde o obnovenou tradici, ke které se rádi vrátili po desítkách let. „Po čtyřech letech jsme udělali Staročeskou konopičkou, čili oslavu sklizně konopí v této oblasti. Hlavní součástí je svatba konopičáka s konopičkou. První ročník jsme pořádali před čtyřmi lety a předtím se konala zhruba před pětačtyřiceti lety. Chceme obnovovat tradice, které zde byly, aby se lidé pobavili,“ sdělil starosta Hejné Vlastimil Šatra.

Kromě konopické se před lety vrátili také k pořádání masopustů.

Obyvatelé, ale i návštěvníci, kteří do obce zavítali, se bavili po celé vsi, kde bylo připraveno několik zastavení s divadlem. Začínalo se u požární nádrže, kde starosta všechny přivítal. Poté následoval průvod vedený koňmi s kočárem před obecní úřad, kde bylo nutné přemluvit konopičáka ke svatbě, což nebylo zrovna lehké. Když se ho podařilo přemluvit, jeli mu představit fešnou nevěstu, která už na něj čekala se svou maminkou. Na závěr se konala svatba a svatební hostina. „Přijeli jsme ze Sušice, protože jsme si o akci přečetli v novinách. A nelitujeme. Je to pěkná akce, hodně jsme se zasmáli, bylo vše vtipně okomentované. Já myslím, že je fajn, že se na vesnicích takové tradice dodržují. Jen aby v tom pak pokračovala i mládež a zase to po pár letech neskončilo,“ řekla jedna z divaček Marie Toušová.

Průvod vedly hejenské a horažďovické ženy s tanečním souborem Otavěnky ze Žichovic. O hudební doprovod se postarala Otavanka.

Adys s kapelou ve Španělsku.
Za natáčením nového klipu vyjeli do Španělska