Zůstaňme však doma. V rovinaté krajině Polabí lemované malebnými městy a městečky, která za posledních dvacet let často výrazně proměnila svou tvář k lepšímu.

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie ve Svatém Hostýně
Čerstvá národní památka: Hostýn a Jurkovičova křížová cesta

Po obou březích Labe jsou místa, která stojí za pozornost. Půvabné lázeňské Poděbrady, Nymburk, jehož historické jádro bylo v roce 1992 vyhlášeno městskou památkovou zónou.

Právě úsek mezi těmito městy patří mezi lákadla regionu a je hojně využíván cyklisty i dalšími turisty. Mezi Nymburkem a Čelákovicemi by navíc během příštích let měla vzniknout další, cca dvacet kilometrů dlouhá cyklostezka, aby propojila již hotové úseky mezi Velkým Osekem a Nymburkem na straně jedné a Čelákovicemi a Kostelcem nad Labem na té druhé. Řeší se ovšem, zda dostane v celé své délce asfaltový povrch, protože ten má nemálo kritiků.

Cyklisté v Praze. Ilustrační foto.
Cyklisté se cítí nejlépe v Otrokovicích. Praha je až dvanáctá

Budete-li mít dost času, můžete si cestou podél Labe udělat malou odbočku a zamířit směrem na Hradištko a dojet až do přírodního parku Kersko. Slavnosti sněženek, legendární film Jiřího Menzela z roku 1983 natočený na motivy knihy kerského barda Bohumila Hrabala, jste určitě minimálně jednou viděli. A některá místa, kde vznikal, poznáte ještě dnes. A je tu stále i Svatojosefský pramen, který nechal kdysi vyhloubit baron Hyross.

Koupání snů

Směrem po proudu Labe se postupně dostanete až do Lázní Toušeň. Leží jen asi pětadvacet kilometrů severovýchodně od centra Prahy. Zdejší slatinné lázně (byly založeny roku 1868 Janem Králíkem) jsou vyhlášené, stejně jako průzračná voda Malvín obrovského písníku, který nabízí jedno z nejlepších koupání ve středních Čechách.

Zámek Rychnov nad Kněžnou
Hledáte ráj cyklistů a in-line bruslařů? Vydejte se do Orlických hor

Věřte, že svůj plácek si tu najde i v nejparnějších letních dnech každý včetně vyznavačů naturismu. Malvíny jsou pár metrů od Labe, přes které vede most spojující Lázně Toušeň s Káraným.

A jestli můžeme něco doporučit, pak je to osvěžení v restauraci u toušeňského hřiště, kde se za slušné peníze slušně najíte.

Zámek Brandýs nad LabemVýznamná renesanční památka je dominantou města. Panovníci zámek využívali jako letní a lovecké sídlo, oblíbil si ho třeba Rudolf II. Také vy se můžete stát hosty při prohlídce v původních císařských komnatách, v apartmánu blahoslaveného Karla I. a císařovny Zity, v expozici uniforem a zbraní císařské kavalerie. Reprezentační sály i nádvoří a zahrada nabízejí množství zážitků při koncertech a staly se vznešeným místem pro svatební obřady.

Přelidněná Sněžka. O prodlouženém víkendu se vydaly na nejvyšší českou horu stovky turistů, jak dokumentuje náš snímek od Slezského domu. Na opačné straně, od Růžohorek, začne letos oprava turistického chodníku.
V Krkonoších vylepšují cesty, opravy se dočká trasa na Sněžku i přes rašeliniště