Ambiciózní a v Evropě ojedinělý tématický park si vyžádá celkové náklady 260 milionů korun a město si ho ze svých prostředků nemůže dovolit.

Financovat se proto bude po etapách a s pomocí evropské dotace, o niž město usiluje společně s polským partnerským městem Ozimek.

První etapa přijde na 35 milionů a zahrnuje rekonstrukci objektu bývalé cihelny, ve které bude restaurace, prodej upomínkových předmětů, ale také prostor pro expozici.

Počítá se i s rozhlednou a parkovištěm.

Město si od projektu slibuje větší turistickou přitažlivost Přerova.

„Mamutov by mohl v budoucnu přilákat deset tisíc návštěvníků ročně, ale i více," odhaduje předkladatel záměru a radní Radek Pospíšilík (Za prosperitu Přerova).

Přerov by ale získal i něco navíc.

„V okamžiku, kdy by turisté přijeli do města, je zde sekundární efekt – a tím jsou ubytovací a restaurační služby," podpořil záměr v diskusi i jeden z přítomných občanů Jakub Navařík.

Příkladem úspěšného projektu je podle zastupitelů Archeopark v Pavlově na Břeclavsku, který má slušnou návštěvnost.

Předmostí promrhalo značku

Historický význam Předmostí je ale v rámci naší republiky zcela výjimečný – nález hromadného hrobu paleolitických lidí, který učinil v roce 1894 K. J. Maška, je totiž světového významu.

„Naleziště v Předmostí bylo značkou, kterou Přerov zanedbával, takřka promrhal. Toto je jedinečná příležitost, jak věc napravit – protože pokud se podíváte do učebnic a atlasů, nenajdete tam Přerov, ale Předmostí," upozornil historik a zastupitel Jiří Lapáček (KDU-ČSL).

Přestože panelová výstavba v Předmostí slavné naleziště pohřbila, vznikal by Mamutov v místech, kudy kráčela historie.

„Předmostí je zárukou toho, že tento projekt bude úspěšný," doplnil.

Na úskalí projektu upozornili zastupitelé ze sociálně demokratických lavic.

„Je projekt konzultován s odborníky? Existuje podpora ze strany Olomouckého kraje? Jak vychází ekonomická analýza udržitelnosti?" ptal se třeba Přemysl Dvorský (ČSSD).

Podle archeologa a zastupitele Zdeňka Schenka (SpP) má ale vize Mamutova podporu odborníků.

„Jde o unikátní projekt, který by měl světově proslulou lokalitu v Předmostí rehabilitovat v souladu s moderními trendy prezentace," řekl s tím, že na něm dlouhá léta pracovali nejen přední odborníci, ale i pracovníci magistrátu. Mamutov podpořil také přední český archeolog Jiří Svoboda.

Většina zvedla ruku pro

Někteří zastupitelé byli opatrní v otázce financování projektu. Město by si totiž na realizaci první etapy vzalo úvěr.

„Chceme rozjet projekt, který bude financován z dotačních programů. Náklady versus příjmy pro mě byly nepřesvědčivé. Nerad bych se pustil do něčeho, co nebudeme moci udržet," namítl třeba zastupitel Petr Hermély (Nez.).

I přes tyto výhrady nakonec pro Mamutov zvedla ruku drtivá většina zastupitelů. Pro bylo 29 přítomných.

„Stále si stěžujeme, že se o Přerovu neví. Jako děti jsme jezdili na školní výlet Bouzov – Úsov – Javoříčko. Proč by to jednou nemohl být okruh Mamutov – zámek – Helfštýn a Zbrašovské jeskyně? Zkusme ten záměr a udělejme všechno pro to, abychom to dodělali a peníze sehnali," konstatoval zastupitel a poslanec Josef Nekl (KSČM).

O Mamutovu
Areál se má rozprostírat na ploše 7 hektarů v Předmostí. Autoři projektu s názvem Svět lovců mamutů chtějí upravit původní provozní budovu předmostské cihelny a zachovat ji jako vstupní objekt. Počítá se s kavárnou, prodejnou suvenýrů i víceúčelovým sálem. Novou stavbou by měla být přilehlá rozhledna, umožňující výhled do Moravské brány. Stejný, jaký se kdysi naskytl pravěkým lovcům mamutů.

Park doby ledové s relaxačními plochami, dětskými hřišti a občerstvením má být přístupný po celý rok. Totéž platí o přilehlých výbězích se živými zvířaty. K vidění zde budou vlci, zubři, pratuři nebo sobi. Na vrcholu Hradiska se má rozprostírat osada lovců mamutů.

Záměrem je vytvoření dojmu autentického prostředí tak, aby návštěvník získal iluzi původní krajiny. Trasa by měla gradovat až k závěrečné panoramatické projekci, kdy lidé vstoupí do krajiny doby ledové a na malou chvíli se stanou její součástí.

Turisté zde najdou vše, co jim přiblíží vzdálený svět lovců mamutů – od přípravy jídla, šití oděvů, přes výrobu nástrojů, po umění a rituální dovednosti. Lidé se budou pohybovat ve členitém terénu, kudy bude protékat vodoteč s doprovodnými zvukovými i světelnými efekty.

Podzemí pak skryje muzeum s věrnou napodobeninou mamuta v životní velikosti, replikami nejznámějších předmostských nálezů, pohřební scénou a vědeckou laboratoří. V kinosále s kruhovou projekcí, představující krajinu doby ledové, zažijí návštěvníci větrné i sněžné bouře.