Příští rok má začít jezdit nový vlak mezi Kořenovem a Rovenskem pod Troskami. Má tak zacelit díru, která vzniká po odjezdu cyklovlaku z Kořenova zpět do Liberce. Vlak se vrací prázdný.

Na horách je krásně nejen v zimě, ale i v létě, ví turisté, cyklisté zvláště. „Jezdíme s manželkou do Kořenova vlakem pravidelně skoro každou sobotu. Sjedeme pak krásně až domů," popsal čtyřiačtyřicetiletý Pavel z Jablonecka. Právě v sobotách byl nával cestujících do Kořenova enormní.

„Podle prováděných sčítání je nejvyšší zájem turistů o dopravu o sobotách. V minulosti se občas stávalo, že se cestující do přeplněných pravidelných vlaků v nácestných zastávkách již nevešli," říká Pavel Blažek, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v Libereckém kraji.

CYKLOVLAK

Proto České dráhy od června letošního roku nasadily na trať speciální cyklovlak s odjezdem z Liberce pět minut po deváté hodině ranní. V Tanvaldu navazuje i na rychlík z Prahy.

Cyklovlak se ale zpátky z Kořenova do Liberce vrací bez cestujících, proto jej chce Liberecký kraj využít a rozšířit tak o nové turistické spojení, které by mohlo vést po trase Kořenov Tanvald Železný Brod Turnov Rovensko pod Troskami. Zpět se bude souprava vlaku vracet z Rovenska přes Turnov do Liberce, a posílí tak dnešní spojení sezónních vlaků. „Byla by škoda nevyužít další možnosti, jak se bez přestupů a pohodlně dostat vlakem do vyhledávané a oblíbené oblasti, kterou Český ráj je. Cyklovlak by měl z Kořenova odjíždět o letních sobotách asi v 11:15. Z Rovenska do Liberce by odjížděl cca v 15 hodin," popsal krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

„Cyklovlak nám přijde jako ideální řešení, jak lidem více zpřístupnit Český ráj. Věřím, že i o nové spojení bude zájem a naváže na úspěch turistického vlaku do Sklářské Poreby a do Doks," dodal hejtman Libereckého kraje Martin Půta.