Cestovky hlásí rekordní sezonu, stejně tak Letiště Praha. Mezi jednotlivými destinacemi ale panovaly velké rozdíly.

Z dat za červen až září sestavených Letištěm Praha za lety k takzvaným „blízkým mořím“, tedy hlavně ke Středozemnímu či k Černému, vyplývá, že největší skok zaznamenaly Egypt a Tunisko, které rostly v řádu mnoha desítek procent po velmi slabém roce 2016. Zastavil se také úbytek lidí létajících do Turecka.

PRO ZOBRAZENÍ INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKY KLIKNĚTE ZDE.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

PRO ZOBRAZENÍ INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKY KLIKNĚTE ZDE.

Počet cestujících do letních destinací z Prahy stoupl letos o 31 procent na 1,89 milionu, v datech jsou za každého pasažéra odlet i přílet, reálné číslo je zhruba poloviční.

„Byla to výborná sezona, pokořili jsme nový rekord,“ říká Stanislav Zima z Exim Tours. Podle něj se letos sešlo více faktorů, proč trh výrazně rostl. Například Češi už tolik neřešili rizika teroristických útoků.

Dělník. Ilustrační foto.
Tři pětiny Čechů jsou nespokojeny s platem. O jeho zvýšení si ale neumějí říct

„Spousta lidí i kvůli tomu odkládala dovolenou u moře, letos si ji už vybrali. Určitě přispěli i pozitivní zprávy o vývoji ekonomiky,“ dodal Zima.

Podle Jana Bezděka, mluvčího cestovní kanceláře Fischer, firma letos poprvé pokoří pětimiliardovou hranici obratu. „Nejvíce rostly prodeje k blízkým mořím. Přes léto jsme rostli o 40 procent,“ uvedl Bezděk.

Ilustrační foto.
Nájmy letí nahoru. Za rok vzrostly o desetinu, nejvíce v Praze a na Hradecku

Počet cestujících do letních destinací z Prahy letos stoupl o 31 procent, na leteckou dovolenou z Prahy vyrazil přes letní měsíce téměř milion lidí.

Nejvíce cestujících z Prahy letělo letos do bulharského Burgasu – počet těchto dovolenkářů letos stoupl o více než čtvrtinu.
Na druhém místě je Barcelona, kde jde ale o částečně zkreslené údaje tím, že z této destinace k nám létá i řada lidí ze Španělska nebo jde o ryze obchodní cestující.

Pečení chleba. Ilustrační foto.
Zlatá éra živností? Řezníci ji zažívali hned po revoluci, pekaři a cukráři nyní

Kam letadlem za pár stovek

Není to zrovna nejatraktivnější část roku na cestování, levnější období na poznávání Evropy i okolí ale není. První polovina listopadu znamená obvykle velký pokles cen, a i letos se propadly ke stokorunám. Už v říjnu se objevily například zpáteční letenky Ryanairu z Prahy do Krakova za 350 korun. Minulý týden šlo z Česka pořídit zpáteční letenky do Londýna či Bergama do 600 korun.

Velmi nízko jsou ceny u Londýna, konkurence srazila k tisícikoruně letenky například také do Edinburghu, pod tisícikorunou jsou i některé letenky do Říma. V přepočtu ceny na proletěnou vzdálenost je hitem izraelský Eilat, kam z Prahy začal létat Wizz Air. Ještě před startem linky šlo letenky sehnat pod tisíc korun, nyní nejlevnější stojí kolem 1300 korun.