Oblibu chráněné krajinné oblasti Pálava tak neoslabil ani koronavirus, který loni negativně ovlivnil více turistických lokalit na jihu Moravy. „Například v srpnu vystoupalo na Svatý kopeček skoro třiasedmdesát tisíc lidí,“ zmínil za správu Jan Miklín. Už před několika dny vedoucí správy Jiří Kmet řekl, že hojně navštívený byl Svatý kopeček i 31.prosince 2020. Naopak slabší byly podle ochránců přírody jarní a podzimní měsíce.

Hlaváček jarní.
Květní poklady Pálavy: podívejte se, co roste na stepních trávnících a v lesích

Rekordní počet lidí se vydal v loňském koronavirovém roce i do národní přírodní rezervace Děvín, skoro osmašedesát tisíc oproti jednapadesáti tisícům v roce 2019.

Více turistů loni navštívilo Svatý kopeček i Děvín.Více turistů loni navštívilo Svatý kopeček i Děvín.Zdroj: Správa CHKO PálavaÚměrné s počtu turistů je podle vedoucího Správy chráněné krajinné oblasti Pálava Jiřího Kmeta i množství odpadků na Svatém kopečku. „Po silvestrovských oslavách tam pravidelně zůstává odpad po ohňostrojích a množství skla a střepů,“ zmínil před časem Kmet.

Přiznává, že neví, nakolik je pálavská správa schopná vychovat turisty odjinud. „Jisté však je, že se v Mikulově daří vychovávat děti a mládež k zodpovědnosti vůči přírodě, třeba při úklidových akcích na Svatém kopečku. Z těchto dětí také jednou budou turisté a nás může těšit, že se budou chovat ohleduplně na místech, která navštíví," podotkl před nedávnem Kmet.

Ochránci přírody po turistech uklízí s dobrovolníky několikrát ročně.