Na dovolenou pod stan, do karavanu či chatky míří do tuzemských kempů rekordní počty Čechů i cizinců. Konkrétně loni v nich přespalo skoro 1,4 milionu lidí.

Ilustrační foto.
Vodáctví na Labi ještě nemá tradici. Chceme to změnit, říká provozovatel kempu

„Pokud bude o prázdninách přát počasí, mohou provozovatelé kempů a karavanových stání vyhlížet rekordní rok,“ odhaduje hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

A jedná se o trend celoevropský. „Nikdy v minulosti nebrázdilo Evropu tolik kempařů jako nyní,“ přidává se Maximilian Möhrle, generální ředitel německého portálu Camping.info.

Nejvíc od revoluce

Samotný počet tuzemských kempů se loni vyšplhal na nejvyšší hodnotu od pádu komunismu, upozorňuje projekt Česko v datech. Fungovalo jich 566.

Jen pro srovnání – v roce 1989 jich tu existovalo jen 411 a v následujících letech se jejich počet prudce propadl na necelé dvě stovky. Od poloviny devadesátých let jich pak opět začalo přibývat.

Koupaliště a kemp Pecka
Klid a relax. České kempy nejsou jen o Sedmihorkách, své kouzlo mají i ty malé

Z českých krajů narazíte na nejvíc kempů v tuzemské mecce letních dovolených, tedy na jihu Čech. Loni do tamních zařízení zamířilo přes čtvrt milionu Čechů a 32 tisíc cizinců. Hojně navštěvované jsou také kempy na jihu Moravy. Třetí místo – ale už s uctivým odstupem – obsadil Královéhradecký kraj.

Drahé Středomoří

Češi zároveň hojně vyrážejí do kempů v zahraničí. Nejoblíbenější jsou logicky jižní státy u Středozemního moře.

Pokračování článku čtěte na Deník Klubu:

Co se dozvíte dále?

  • Na kolik vyjde kempování v evropských zemích?
  • Kolik lidí navštívilo kempy v jednotlivých krajích Česka?
  • Proklikejte si podrobné mapy.

Klub Deník - tlačítko Číst pokračováníZdroj: Deník