Jedna z rozhleden, která je volně přístupná za každého počasí i v zimě, je rozhledna na Pekelném kopci. „Od té doby, co byla rozhledna postavena, je zde určitě větší pohyb lidí. Návštěvnost Pekelného kopce zvyšují i různé akce a výšlapy," řekla třebíčská radní Marie Černá. K rozhledně vede i nová cesta a přibyly přístřešky s lavičkami, kde si turisté mohou odpočinout.

Nápor pominul

Nejvyšší vrchol nacházející se v okrese Třebíč je Mařenka. Tamní rozhledna je otevřena již od roku 2012. „Počáteční zájem a nával turistů na tuto rozhlednu však zčásti upadl. O víkendu tu zajisté turisty potkáte, ale v týdnu téměř ne," podotkl místostarosta obce Štěměchy Antonín Šilhavý. „Já si přesto myslím, že je to výborná stavba s krásnou krajinou a několika spletitými cestičkami, kterých může návštěvník využít, a poznat tak nové krásy Vysočiny," dodal Šilhavý. Za dobré viditelnosti se může zájemce pokusit najít dokonce i střechu chrámu svatého Štěpána ve Vídni.

Nejstarší v zemi

Třebíčsko se také může pyšnit druhou nejstarší rozhlednou Česka. Je jí kamenná empírová věž Babylon, stojící nad obcí Kramolín na temeni Zeleného vrchu. Její historie sahá až do roku 1831, kdy ji nechal vystavět zdejší šlechtic do výšky čtyřiceti metrů. Bohužel se celá nedochovala, to však nic nemění na návštěvnosti této rozhledny. „Samozřejmě vše záleží na počasí, ale turisté mají o rozhlednu opravdu veliký zájem," popsal provozovatel Jaroslav Odstrčil. Rozhledna Babylon je přístupná od května do září o víkendech a svátcích vždy mezi 13. a 17. hodinou. Mimo tuto dobu si však zájemci mohou sjednat s Jaroslavem Odstrčilem individuální návštěvu rozhledny.

Expozice vodárenství

Nejen atraktivní výhled na třebíčské památky, ale také jedinečnou expozici vývoje třebíčského vodárenství si mohou zájemci prohlédnout na rozhledně na Kostelíčku. Ta je jedinečná i svou audiovizuální projekcí, která návštěvu turistům zpestří. „Návštěvníků sem chodí opravdu hodně. Samozřejmě hlavně o víkendech a při pěkném počasí. Dokonce se tu občas objeví i starší lidé," řekla pracovnice z této rozhledny. Návštěvníkům by nemělo dělat veliký problém vystoupat až nahoru, protože rozhledna je navržena tak, aby si lidé mohli po několika schodech odpočinout v mezipatře. Od května do září je rozhledna na Kostelíčku přístupná každý den mezi 10. a 12. hodinou a poté 13. a 17. hodinou. Mimo sezonu je otevírací doba stejná, ale pouze o víkendech. Výhled do okolí, který rozhledna na Kostelíčku nabízí, se určitě za 20 korun vstupného, a sníženého za 10 korun, vyplatí.