Rychlebské stezky v Černé Vodě na Jesenicku jsou jedinou větší českou sítí cyklostezek vybudovaných v náročném horském terénu. Stezky jsou upraveny pro jízdu na kole a je možno je sjíždět i za deště. Trasy vedou mezi stromy, přes potoky, kamenné plotny a žulová pole.

Stezky jsou vybudovány na způsobu uzavřených okruhů. Počáteční i konečné body všech sjezdovek se nacházejí u informačního centra v obci Černá Voda v kempu u Základny, kde je možné za poplatek i stanovat. Právě zde si mohou návštěvníci vypůjčit odpružená kola. Pracovníci informačního centra zajišťují pro své návštěvníky občerstvení, ubytování nebo prodej kol a suvenýrů.

Pálavský festival dračích lodí na Nových Mlýnech
Moře pod Pálavou: láska pro všechny prknaře

Zkušení sjezdaři se mohou vydat na traily pod Sokolím vrchem, které, ač pomalejší, kladou vyšší technické i silové nároky. Při nejnáročnější jízdě dosahuje převýšení trasy až 470 metrů. Na Sokolím vrchu lze sjet stezky Wales, Velryba a Sjezdy. První zmiňovaná je zároveň nejnáročnější a hojně se na ní střídají klesající a stoupající úseky. Na Velrybě lze sjet největší balvany v celých Rychlebských stezkách. Sjezdy jsou typické svými klopenými zatáčkami.

Podél Černého potoka vede stejnojmenná stezka. Tam je terén o něco sjízdnější a nabízí spoustu přírodních úkazů a výhledů. Délka okruhu je asi šestnáct kilometrů a převýšení dosahuje 80 metrů.

Na své si přijdou i jezdci na bikrosových kolech, zejména na sjezdovce SuperFlow, kterou zřizovatelé postavili spolu s Rowanem Sorrelem, který je spoluodpovědný za výstavby podobných sjezdovek ve Velké Británii. Terén určený pro horská kola má svá specifika. Povrch je spíše hlinitý a jízda zde je plynulejší. Sjezdaři narazí na plno klopených zatáček a vln, které mohou ti zkušenější i skákat. Sjet celý okruh zabere přibližně dvě hodiny.

Na Rychlebských stezkách je možné pořádat i firemní akce. Pro ty jsou vyhrazeny zejména jarní a podzimní měsíce.

Paragliding je atraktivní a zároveň nejlevnější letecký sport
Paragliding v Beskydech nabízí adrenalin i relaxaci

V případě zájmu se mohou turisté zúčastnit i dvoudenních výukových kurzů informačního centra. Zájemci si volí mezi několika kategoriemi. Pro ty nezkušené s jízdou v přírodním terénu je určena kategorie začátečníci. V ní se naučí správné držení těla a cit pro rychlost jízdy. Pokročilí se učí zejména skoky na kolech a průjezdy různých zatáček. Nejnáročnější z kurzů je Enduro. Zejména pro dámy je určen tréninkový kurz Ladies. Pro ty nejmladší je dostupný dětský kemp, kde se učí sjezdy zábavnější formou. Cena za oba dny kempu je 2400 korun. Je možné se zúčastnit pouze prvního dne za 1300 korun.

Zřizovatelé Rychlebských stezek nově zpřístupnili a s cyklistickými trasami propojili i okruhy pro bouldering, tedy lezení bez lana po nízkých skalkách. Návštěvníci se mohou těšit na šest přírodních okruhů, které jsou rozděleny do tří obtížnostních kategorií. Všechny trasy opět začínají na Základně Rychlebských stezek. Délka okruhů se pohybuje od pěti do osmi kilometrů.

Tím nejjednoduším boulderingovým okruhem je Nebel. Předpokládá se pouze základní znalost lezecké techniky. Za přítomnosti zkušenějších lezců je vhodný i pro děti. Zkušenější lezci, mohou vyzkoušet okruh Wiesner. Zlézt okruhy Ripper, Schindler a Priessnitz už vyžaduje silné paže a jistotu v nohou. Nejnáročnější překážky najdou lezci v okruhu Altvater, překonat jej běžně trvá více než den.

Alanya
Seznamte se: Alanya, perla Turecké riviéry

Organizátoři boulderingových stezek umožňují začátečníkům tréninkové kempy, kde je naučí základní lezecké pohyby. Cena dvoudenního kempu je 2200 korun, jednodenní bude zájemce stát o tisícikorunu méně. Děti mladší patnácti let se smějí zúčastnit pouze za doprovodu rodiče. Vybavení lze zapůjčit na místě.

V okolí sjezdovek je také řada penzionů a hotelů, kde se mohou sjezdaři občerstvit a přenocovat.

Jak se tam dostanete: autem z Jeseníku po silnici E60, v Žulové odbočit doprava a po E456 do Černé Vody, ve středu obce je odbočka doprava na Rychlebské stezky.
Otevírací doba: denně 9:0018:00
TIP Deníku: wellness Villa Regenhart

Útočník zabil v egyptském letovisku Hurghada dvě Němky a zranil Češku, která nakonec zemřela v nemocnici.
Útok nožem v Egyptě. Turisté z Vysočiny cesty za moře neruší

NOVOMĚSTSKÁ VYSOČINA ARENA NENÍ ZDALEKA JEN O BĚŽKÁCH
Vysočina Arena, sportovní středisko u Nového Města na Moravě, je v letní sezoně otevřená cyklistům. Skalní bikeři i ti, kteří si chtějí něco podobného jen vyzkoušet, tam najdou síť pěti okruhů v celkové délce třiceti kilometrů. Z nich si mohou vybrat podle svých technických schopností a úrovně trénovanosti. Zeleně označená stezka nabízí sportovní vyžití handicapovaným cyklistům, sjízdná je na vozíčku nebo handbiku. K dispozici návštěvníkům je také Test centrum, které nabízí nejen občerstvení, ale také opravy a mytí kol či doplňkový prodej příslušenství.

Jak se tam dostanete: Arena se nachází na západním okraji Nového Města, příjezdová cesta je dobře značená.
Otevírací doba: pá-ne 7.00-20.00
TIP Deníku: jízdy s lektorem pro začátečníky

Stezka v oblacích na Dolní Moravě
Stezky do oblak jsou hitem českých hor. Porovnali jsme, která je nejlepší

SINGLETRAILY V OKOLÍ JEDOVNIC PROJELY DESÍTKY TISÍC LIDÍ. LÁKAJÍ I CIZINCE
Singletraily jsou úzké stezky vybudované v přírodě. Nikdy nevedou dlouho rovně, příliš z kopce ani do kopce. Ve světě jsou podobné trasy běžné. Používá se pro ně ale název singletrek. Na Blanensku po nich cyklisté začali jezdit od loňského dubna v okolí Jedovnic. Tamní tři různě obtížné okruhy o celkové délce osmadvacet kilometrů byly první na jižní Moravě. A k rybníku Olšovci dosud přitáhly tisíce turistů s rodinami. Stezky provozuje spolek Singletrail Moravský kras, do budoucna uvažuje o rozšíření tras.

Jak se tam dostat: Autem po silnici 379 z Blanska a v Jedovnicích po jižním okraji rybníka Olšovec. 
Otevírací doba pláže: Otevřeno celoročně, volný vstup, dobrovolné příspěvky jsou použity na údržbu stezek.
TIP Deníku: Nedaleko jsou jeskyně Moravského krasu.

NA LYŽAŘSKÝ MARATON do Argentiny vyrazí v srpnu Vladimír Matějka z Vrchlabí. Doma trénuje na suchu, pravidelným výstupem na Žalý.
V létě na běžky? Ano, na dohled Antarktidy, za tučňáky

V ZIMĚ LYŽE, V LÉTĚ PAK ADRENALIN NA KOLE A KOLOBĚŽCE. TO JSOU KLÍNY
Areál Klíny je vyznavačům sportu k dispozici po celý rok a škála vyžití je široká. Adrenalinové dobrodružství na kole v terénu zažije návštěvník v bikeparku, na tratích pro začátečníky i náročné. Částečně v lese a z části po sjezdovce. Zaručený adrenalinový zážitek pak nabízí sjezd na terénních koloběžkách po náročném krušnohorském terénu. Kola i koloběžky je možné si zapůjčit. V areálu je lanový park s překážkami mezi stromy, ve výšce od 3 do 5 metrů, osm metrů vysoká lezecká stěna, multifunkční hřiště i sportovní hala. Také centrální lanovka je v létě v provozu.

Jak se tam dostanete: Po silnici z Mostu do Litvínova, odtud pak přes Horní Ves, Sedlo a Rašov až do Klínů. 
Otevírací doba: pá-ne 10.00-18.00
TIP Deníku: Každopádně sjezd na terénní koloběžce

Ondřej Šulík