„Když se přede mnou rozprostřel výhled na tuto rozložitou horu, trochu ve mně hrklo. Byla to totiž teprve moje druhá jízda po 15 letech na lyžích. Počasí nám ale přálo a nakonec se ukázalo, že se nebylo čeho bát. Sice jsem párkrát spadla, a to i z vleku, ale to k lyžím zkrátka patří,“ vylíčila Andrea s tím, že lidí bylo tak akorát.

Jako už tradičně do poloviny dubna bude mít otevřeno Skiareál Klínovec v Krušných horách. „Sněhu je spousta, v pondělí napadlo dalších deset centimetrů. Máme moderní a výkonný zasněžovací systém, takže areál dokážeme připravit, ať je sněhu více nebo méně. U nás jsou podmínky ideální a stabilní, žádné velké výkyvy nezaznamenáváme,“ říká spolumajitel střediska Martin Píša.

Děti na zámku ve Šluknově si vyzkoušely první pomoc.
FOTO: Děti na zámku ve Šluknově si vyzkoušely první pomoc

Do neděle se pojede ve Skiareálu v Telnici na Ústecku. „Potom sezonu ukončíme, protože lidi už moc nelyžují. Letošní sezona byla o třetinu kratší, následně bylo teplo, a pak se vždycky na víkend zkazilo počasí,“ zhodnotil vedoucí provozu Ivan Soukup.

Už zhruba měsíc má zavřeno Jedlová na Děčínsku. Jak za skiareál potvrzuje František Mašek, za vším stálo hlavně počasí. „Lidé chtějí lyžovat v prosinci, v lednu a trochu v únoru, březen už je neláká a chodilo málo lidí. Přesto byla tahle sezona oproti loňsku super, napadlo i hodně přírodního sněhu. Také jsme letos po devíti letech začali dosněžovat zbylých 250 metrů sjezdovky, takže podmínky pro lyžaře byly dobré,“ popsal Mašek.

Ve středu by mělo sněžit

Jeden vlek a jednu sjezdovku prozatím nechávají otevřené ve Skiareálu Klíny na Mostecku. „Napadl sníh, je relativně chladno, takže tenhle týden s provozem problém nebude. Pokud to půjde, tak to necháme i příští týden,“ zmínil provozovatel Josef Dlouhý.

Vychází nový týdeník.
Nový Týdeník Děčínsko: O dominantě Malé Veleně i řádění kůrovce

V provozu tady zůstává také půjčovna a servis lyží. Každý den tady od 17 do 20 hodin nabízí večerní lyžování. „Zatím se sezona jeví jako mírně lepší, návštěvnost je vyšší, takže jsme relativně spokojeni. Kdybychom jezdili ještě o měsíc déle, bylo by to lepší, ale na jaře už takový zájem není, lidé se zase chtějí věnovat jiným sportům,“ doplnil Dlouhý. V okolí jsou nyní stále sjízdné také běžecké okruhy na Mračném vrchu, trasa na Klínskou bránu, okruh okolo Jelení hlavy a Neuhausenský okruh.

Meteorologové dnes i na středu předpovídají sněžení i silný vítr. „Počasí u nás bude ovlivňovat od jihozápadu výběžek vyššího tlaku vzduchu, který se bude přesouvat přes Alpy k východu. Od rána do úterní půlnoci bude oblačno až polojasno, zpočátku na horách ojediněle sněhové přeháňky. Později odpoledne a večer od západu přibývání oblačnosti,“ popsala za Český hydrometeorologický ústav Ústí nad Labem prognostička Lenka Musilová.

Na retro oslavách MDŽ zazpíval v Mikulášovicích Standa Hložek
FOTO: Ženám k jejich svátku zazpíval v Mikulášovicích Standa Hložek

Ve středu se v noci zatáhne a místy bude pršet. Přes den pak kraj čekají přeháňky, nad 700 metrů nad mořem sněhové. „Nejnižší noční teploty se vyšplhají na 3 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty zase na 5 až 8 °C,“ uvedla Musilová. Pozor by si měli dávat také řidiči, ojediněle se totiž může na silnicích tvořit náledí. Do víkendu by teploty neměly překročit 10 stupňů Celsia.