Navíc Národní památkový ústav, který ve Středočeském kraji spravuje více než desítku významných památek, chystá zlepšení služeb pro všechny návštěvníky.

Únorové prohlídky na Karlštejně a Křivoklátu

Hrad Karlštejn otevře své brány návštěvníkům už druhého února. Po celý měsíc bude o víkendech od 10 do 15 hodin otevřený první návštěvní okruh.

Hrad Křivoklát je až do 22. března otevřený každou sobotu, prohlídky odcházejí ve 12 a 14 hodin. V ostatní dny jsou prohlídky možné též, ale jen po předchozí rezervaci. Plně otevírá již 23. března. „Návštěvníci se mohou těšit na výstavu Neprakta na hrad (z díla předního českého kreslíře a karikaturisty) a na výstavu Tři sta let Lánské obory, kde představíme i něco z jejího tajemství," přibližuje nejbližší lákadla sezony mluvčí Národního památkového ústavu Jana Hessová.

Novinkou pro letošní rok bude na Křivoklátu nová prohlídka nazvaná Na Hradby! Tato volná prohlídka bez průvodce umožní návštěvníkům přístup k severovýchodnímu parkánu a na hradební ochozy, kde lze vidět obranný systém a poté projít loveckými interiéry až na vrchol Velké věže.

Loutkové a pohádkové prohlídky v Mníšku

Rodiny s dětmi mohou po celý únor využít víkendové loutkové a pohádkové prohlídky v zámku Mníšek pod Brdy. Předem je však nutná včasná rezervace. „Střídáme deset druhů pohádkových prohlídek, zájem o ně je velký, za víkend přichází i několik set návštěvníků," popsala kastelánka mníšeckého zámku Jana Digrinová. Pro ty nejmenší doporučuje loutkové prohlídky.

Speciální program je připravený i pro nadcházející pololetní prázdniny, tím ale bohatá nabídka zdejšího zámku zdaleka nekončí. „Na konci března budeme otvírat sklepní prostory a od dubna připravujeme zcela novou expozici o zálibách nižší šlechty," vyjmenovala kastelánka nejbližší novinky.

Masopust vypukne v sázavském klášteře v sobotu 16. února. Shromáždění masek na nádvoří kláštera začíná v půl druhé, následovat bude průvod Havránkami a akce vrcholí masopustní zábavou na Sázavském ostrově. Chybět nebudou ani tradiční masopustní pochutiny a zabijačkové hody.

Vylepšené služby i zajímavý program

Nedávná reorganizace Národního památkového ústavu slibuje nejen větší efektivitu jeho práce, tedy péči o kulturní památky, ale i pro běžné návštěvníky hradů a zámků by to mělo znamenat zlepšování služeb, kvalitnější prohlídky, více prohlídkových tras, zajímavější kulturní akce. „Návštěvníkům a příznivcům památek budou nově sloužit i nová infocentra a reprezentační prodejny. V současné době mohou nově navštívit první v Praze Na Perštýně," uvedla Jana Hessová z Národního památkového ústavu.

Od letošní sezony bude fungovat i celostátní rezervační systém pro návštěvníky památek, který doposud dobře funguje právě ve středních Čechách.