Také v Bohušově pořádali Prezidentský pohár. Porota hodnotila umělecký dojem i nápaditost prezidentských masek. Také měřila promile alkotestem, aby se vítěz prezidentovi maximálně přiblížil i životosprávou.

U bohušovského rybníka na Osoblažsku se setkali i recesisté, kteří po vzoru Miloše Zemana zapojili také další prezidenty do rituálního pálení trenýrek. „Politika by se měla dělat na základě argumentů, a nikoliv spodního prádla,“ prohlásil český prezident Miloš Zeman nad rozpáleným grilem, než do ohně vhodil červené trenýrky slavné umělecké dílo skupiny Ztohoven. V Bohušově si z tohoto prezidentského aktu vzali ponaučení, že veřejné pálení spodního prádla posiluje světový mír.

Prezidenský pohár v jízdě na gumovém člunu po rybníce v Bohušově.Zdroj: Deník / František Kuba

Do Prezidentského poháru, což je recesistická soutěž státníků v jízdě gumovým člunem po rybníce, se přihlásili dvojníci Miloše Zemana, Donalda Trumpa, Kim Čong-una, Vladimira Putina, Angely Merkelové i další státníci. Miloš Zeman v podání Metoděje Gaji se v Bohušově před naloděním posilnil becherovkou, zamával publiku hůlkou a ukázal zafačovaný palec s tím, že Ovčáček na Hradě zase nechal shrnutý koberec.

Požár autobusu v Malé Morávce, na místě zasahovaly čtyři hasičské jednotky. Foto: HZS MSK
Autobus na Hvězdě v Malé Morávce pohltily plameny

Zatímco Zeman na gumovém člunu trénuje každý rok, Angela Merkelová si v Bohušově poprvé vyzkoušela nafukovací plavidlo, jakým do Evropy připlouvají migranti.

„Čekali jsme víc diváků, ale asi je odradilo sychravé počasí,“ posteskl si mluvčí Prezidentského poháru Viktor Cigánek.

Prezidenský pohár v jízdě na gumovém člunu po rybníce v Bohušově.Zdroj: Deník / František Kuba
Více snímků v přiložené fotogalerii.

„Měl jsem připravený zlatý hřeb programu, že uprostřed rybníka skočím do vody a vylovím ze dna amforu, ale počasí mě od toho odradilo,“ uvedl Vladimir Vladimirovič Putin, kterého vypuštění triku s amforou stálo medailové umístění. Porotu nepřesvědčil ani tím, že jako jediný ze soutěžících obeplul poloostrov, který mu připomínal Krym.

Když porota vyhlásila vítězem Miloše Zemana, vypukl mezi Donaldem Trumpem a Kim Čong-unem spor o druhé a třetí místo, který málem skončil vzájemnou inzultací. Naštěstí organizátoři už měli rozpálený gril, na kterém se řeší diplomatické, politické, územní, obchodní i sportovní spory pálením trenýrek. Trump a Kim ty svoje odevzdali ohni a pak si potřásli rukama stejně srdečně jako v Singapuru.

„Zvažovali jsme, zda spálit i tanga Angely Merkelové nebo Hillary Clintonové, ale trenky jsou díky panu prezidentovi nenahraditelný státní symbol,“ uzavřel Viktor Cigánek.

Slavnostní předání nového vodního zdroje v Janově.
Janov ochutná vlastní vodu