Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tam, kde sténají paroháči. Pivovar se Sněžkou v zádech

Ve velkém prázdninovém seriálu Poznáváme Česko se v tomto týdnu zaměřujeme na tuzemskou gastronomii. Dnešní cesta nás zavede do malých pivovarů. Ty v posledních letech rostou v Česku jako houby po dešti a změnily náš pohled na pivní kulturu. Už dávno nejsme jen a pouze zemí ležáků, ale i ejlů, pejlů, stoutů i weizenbierů. A nezapomeňte, z každého místa, které s námi navštívíte, nám můžete pomocí MMS poslat fotografii a zúčastnit se tak soutěže o iPhone. Každý týden rozdáváme jeden.

18.7.2017
SDÍLEJ:

ilustrační fotoFoto: lucnibouda.cz

Ze Sněžky to je sem 3,7 kilometru, z Pece pod Sněžkou 7,5. „Naše pivo si musí každý zasloužit a vydrápat se pro něj,“ vítá sládek Jiří Laurin turisty na největší a nejstarší boudě na hřebenech Krkonoš, když si dávají vítanou pauzu na horské túře.

Unavené kroky je dovedly na Luční boudu, legendární místo nejvyšších českých hor s téměř čtyřsetletou historií v nadmořské výšce 1410 metrů. První zmínka se k ní pojí s rokem 1623 a především během trudné protektorátní doby si užila zajímavý osud. Hned na začátku války, 1. října 1938, vyhořela.

Německý wehrmacht ji nechal během dvou let velkolepě opravit a vybudoval z ní vlastní výcvikové středisko, v němž se školily také radistky německého letectva a byly ubytovány děti Hitlerjugend. Měl v úmyslu výrazně rozšířit budovu tak, aby její kapacita stoupla na 2000 lidí a půdorys získal tvar hákového kříže. „Naštěstí to Němci nestihli, protože takový bolák na tváři Krkonoš by těžko mohl vydržet,“ uleví si Jiří Laurin.

Zatímco Němci pozvedli shořelou Luční boudu z popela, hlavně po roce 2000 bylo blízko, aby do něj znovu spadla. A možná nadobro. Byla dva roky zavřená, okna vytřískaná, majetek rozkradený. Ze slavné horské boudy zůstal objekt před demolicí. Nebýt Kláry Sovové, možná by už ani dnes nestála. Když ji v roce 2004 přebírala do vlastnictví, kupovala za 10 milionů zdevastovanou trosku. Potřebovala 160 plně naložených tatrovek, aby se zbavila nahromaděného nepořádku. Chtěla vrátit boudě stylovost, proto odkupovala původní vybavení po antikvariátech a chatách.

Dnes je místem, kam proudí špalíry turistů kvůli odpočinku, dobrému jídlu či přenocování. A také pivovaru. Kdo si myslí, že to je znuděná výletní hospůdka, kde místo hostů honí mouchy, měl by tam zavítat třeba v období babího léta. „Srpen, září, říjen, to je tady nejvíc lidí z celého roku. Za tyhle tři měsíce se udělá polovina celoroční spotřeby. Vytočíme až tři tisíce piv denně,“ upozorňuje na rekordní výtoč sládek Jiří Laurin. Pivo tam vaří v nadmořské výšce 1410 metrů při teplotách až 95 stupňů.

Nikde ve střední Evropě nenajdete výše položený pivovar. Za necelý měsíc, na svatého Vavřince 10. srpna, to bude rovných pět let od jeho otevření. Současní majitelé Luční boudy Klára Sovová, ke které se postupně přidal Stanislav Beneš, dali horskému pivu pojmenování Paroháč.

„Okolo Luční boudy se pravidelně objevuje stádo jelenů. Zrovna včera jsem z okna v ranních hodinách viděla 40 až 50 těchto krásných zvířat. A také spolumajitel Stanislav Beneš má smysl pro humor a bohaté životní zkušenosti. Kombinace všech těchto faktorů byla inspirací pro název,“ vysvětluje s úsměvem Klára Sovová, jak se zrodil název Paroháč a netypické logo. „Nebo taky v něm vidíme laň, která táhne na zádech opilého jelena domů z hospody, jak bylo řečeno manželům Klausovým při slavnostním otevření,“ směje se Laurin.

„Máme velkou radost, že naše pivo se stalo cílem pro návštěvníky Krkonoš. Jsme rádi, že se k nám vracejí hosté na jednoho Paroháče. Věnujeme velkou pozornost kvalitě surovin a snažíme se našim hostům nabídnout pivo nejvyšší kvality,“ upozorňuje Klára Sovová.

Dvorní sládek Jiří Laurin považuje za klíčovou výhodu horskou vodu, kterou používají k vaření piva. „Pochází z pramenů Bílého Labe. Podle rozborů je to ideální voda pro výrobu českého ležáku. Je doslova panenská. Kolik míst v republice se může pochlubit tím, že má pramenitou, ne-upravovanou, přírodní vodu, jako ze studánky. Její měkkost má pro kvalitu piva klíčový význam,“ vysvětluje.

Pivovar, umístěný v podzemních prostorách Luční boudy, kde stával v minulosti taneční sál (z něj to bývaly v zimě po veselici dobrodružné výpravy), vaří čtyři druhy nefiltrovaného, nepasterizovaného piva: jedenáctiprocentní světlé, dvanáctiprocentní polotmavé, třináctiprocentní tmavé a čtrnáctiprocentní speciál Indian Pale Ale, svrchně kvašené pivo britského typu s větším obsahem chmele. K hostům proudí z tanků, uložených ve sklepních prostorách.

„Pivo z tanku je nejkvalitnější, proto máme rozvod z podzemí až k pípě do restaurace. V sudech ho přepravujeme pouze na Labskou boudu. Jinde si ho nekoupíte,“ popisuje sládek z Luční boudy Jiří Laurin. Ve své roli je jako ryba ve vodě. „Jsem chemik a vaření piva, to je chemie,“ tvrdí.

Jak se tam dostanete: od Sněžky (lanovkou na vrchol a pak 3,7 km pěšky), pěšky po turistických trasách se tam dostanete z Pece pod Sněžkou i Špindlerova Mlýna
Otevírací doba: po-ne 8.00-22.00
TIP Deníku: Vyzkoušejte pivní lázně přímo na Luční boudě.

Z BRAMBOR ČI DÝNÍ, LEŽÁK I PORTER. SPECIÁLY SKLÍZEJÍ PO SVĚTĚ ÚSPĚCHY
Nejen ležák, ale i bramborové nebo dýňové pivo je možné ochutnat v pivovaru v bystřickém turistickém parku Eden. V centru s horáckou vesničkou, panským dvorem, ekopavilonem a farmou funguje od roku 2014, kdy byl Eden otevřen, i malý pivovar. Sládek Vladimír Vecheta tam vaří pivo Mittrowsky, v nabídce je 11° polotmavé, 12° světlý ležák, 13° světlý speciál, 14° tmavý speciál či 18° tmavé. Loni sládek sklidil úspěch na Velkém pivním festivalu v Padochově získalo 1. místo v kategorii Porter.

Jak se tam dostanete: Centrum Eden stojí na kraji města v ulici Nový Dvůr, tři minuty od vlakového nádraží.
Otevírací doba: po-ne 9.30-18.00
TIP Deníku: Pro zapálené pivaře mají kurzy vaření piva.

SKLO A PĚNIVÉ ZLATO. UNIKÁTNÍ SPOJENÍ V HARRACHOVĚ
Zajímavé spojení sklárny a minipivovaru naleznete v Harrachově. V pivovaru Novosad & syn, který se nachází v blízkosti hlavního tahu na Polsko, můžete ochutnat místní kvasnicové pivo či si prohlédnout výrobu skla. Celková prohlídka provozu s odborným výkladem trvá přibližně hodinu. K pivním specialitám, jako jsou Hutní pivo či chmelné moky Čerťák a František, můžete ochutnat i speciality, například pikantní žebra. Vzhledem k velkému zájmu je vhodné si prohlídku dopředu rezervovat.

Jak se tam dostanete: Po silnici 10 přes Tanvald. Pivovar a Muzeum skla leží v centru obce přímo u tahu na Polsko.
Otevírací doba: po-ne 8.00-15.00
TIP Deníku: 22. července se uskuteční 14. pivní slavnosti.

NEJSTARŠÍ JE BŘEVNOVSKÝ KLÁŠTERNÍ PIVOVAR SVATÉHO VOJTĚCHA
Břevnovský klášterní pivovar v Praze je nejstarším známým pivovarem u nás. Zlatavý mok se zde vařil již v 10. století. Poprvé byl zničen za husitských válek. Znovu obnoven byl až v roce 1720. Klášterní pivovar však neměl dostatečný prostor ve sklepě pro zrání stále oblíbenějších ležáků. I proto byl roku 1889 opět zrušen a v roce 1959 jeho budova ustoupila stavbě Patočkovy ulice. Na pivovarnickou tradici se zde navázalo až o 52 let později. Dnes zde můžete ochutnat různé druhy pod značkou Břevnovský Benedict.

Jak se tam dostanete: Metrem do stanice Hradčanská, pak tramvají č. 25 do stanice Břevnovský klášter 
Otevírací doba: po-pá 10.00-17.00; út-čt 10.00-18.00
TIP Deníku: Návštěvu spojte i s prohlídkou kláštera.

Autor: Jan Braun

18.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Při požáru bytu ve Štúrově ulici zemřel čtyřletý chlapec. Policisté spolu s hasiči ohledávali místo požářiště.
AKTUALIZOVÁNO
10

Noční tragédie v Teplicích. Při požáru činžáku zemřelo čtyřleté dítě

Nabíjení elektromobilů Tesla. Ilustrační foto.
2 12

Norsku začínají vadit velké elektromobily, země zavádí daň za Teslu

Zaorálek žádá odvolání Janečka: Nejde likvidovat firmy nevyhovující Agrofertu

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek bude žádat v pondělí na zasedání vlády, aby byl odvolán z funkce šéf finanční správy Martin Janeček kvůli údajnému zneužití zajišťovacích příkazů k likvidaci firem, jak o nich informovala média. Chce, aby odešla také náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

AKTUALIZOVÁNO

Jiří Hynek získal potřebnou podporu poslanců, kandiduje na prezidenta

/ANKETA/ Jiří Hynek podal u ministerstva vnitra kandidaturu na prezidenta republiky. Podpořilo ho 22 poslanců z pěti politických stran, řekl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. Nejvíce poslanců je podle něj ze sněmovního branného výboru. Hynek na Hrad kandiduje s podporou Realistů. Stal se prvním prezidentským kandidátem, který oznámil, že kandidaturu u ministerstva vnitra podal.

Novinářské eso zabila bomba v autě. Galiziová šetřila kauzu Panama Papers

/VIDEO/ Malta je v šoku. Ostrov známý svým poklidnou, až rodinnou atmosférou, se vzpamatovává z vraždy investigativní novinářky Daphne Caruana Galiziové. K neštěstí došlo v úterý večer, krátce poté co oběť nastartovala svůj vůz. Galiziová, tvrdá kritička maltského premiéra Josepha Muscata si před nedávnem stěžovala na výhrůžky smrtí. 

Předvolební duel Babiše a Zaorálka na Nově míří k soudu. Kvůli žalobě Pirátů

Pražský městský soud ve čtvrtek dopoledne přednostně a veřejně projedná žalobu Pirátů, která chce zamezit odvysílání předvolebního duelu lídrů ČSSD a ANO ve čtvrtečním hlavním vysílacím čase na Nově.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení