Pro zdejší galerii ji připravili k 30. výročí sametové revoluce Zuzana a Eugen Brikciusovi, kteří vybrali symbolickou třicítku výtvarníků tvořících mezi lety 1918 až 1989. Obrazy a sochy jsou doplněné o jejich verše, citáty, deníkové zápisky i různé formy rozhovorů.

Výstava na březích Nilu.
Mumie čápa, psa i krokodýla. Náprstkovo muzeum láká na novou výstavu

Autoři nezastírají, že výběr byl velmi osobní. Někteří z mladších ročníků se svobodných poměrů ani nedožili (Mikuláš Medek).

Ve vybrané sešlosti těch, kteří si napříč časem a totalitními režimy zachovali rovnou páteř, najdeme Jindřicha Štýrského, Toyen, Josefa Čapka, Emila Fillu, Mikuláše Medka, Stanislava Kolíbala, Evu Kmentovou, Jiřího Načeradského či Jiřího Koláře. Ale také méně známé autory, třeba Františka Petra Kiena, původem z německo-židovské rodiny, jenž zahynul v Osvětimi.

Muzeum autíček v Přísece
Muzeum u Jihlavy je unikát. Na návštěvníky čekají tisíce hraček

Titulní nezlomnost se nevztahuje jen k politice a společenským krizím, zahrnuje i pevnou víru ve vlastní kreativní cestu. Silnou inspirací se pro některé umělce stalo dílo a kritické myšlení Franze Kafky. Výstava bude v Obecním domě k vidění do 6. října.