Choco-story

Kde: Praha
Vstupné (základní/zlevněné): 390 Kč/340 Kč
Proč právě sem: Muzeum čokolády v Praze odhaluje lidem příběh oblíbené sladké pochoutky. Návštěvníci zjistí, jak se vyrábí nejlepší čokoláda a v muzejním kinosále zhlédnou film o její světové produkci. V dílně na ně čeká ukázka přípravy belgických pralinek. Zájemci se mohou zapsat na jeden z workshopů a celý proces si vyzkoušet vlastníma rukama. Cena vstupenky zahrnuje také neomezenou konzumaci různých druhů čokolády. Součástí muzea je nedaleká prodejna čokolády a kavárna.

Muzeum čokolády a marcipánu

Kde: Tábor
Vstupné (základní/zlevněné): 180 Kč/120 Kč
Proč právě sem: Náměstí vymodelované z marcipánu a další sladké výjevy najdou lidé v táborském muzeu, který tvoří tři historické domy. Jedlé figurky si mohou zájemci vyzkoušet sami vytvořit, nebo si pochoutky koupit v místní čokolaterii. Další část expozice je věnovaná čokoládě. Návštěvníci si prohlédnou historické obaly, plakáty, cínové soupravy na pití čokolády z devatenáctého století, šlechtický salon a model pěstování kakaa v pralese. Lákadlem je také čokoládová socha Jaromíra Jágra.

Infografika

Mana

Kde: Krásná Lípa
Vstupné (základní/ zlevněné): zdarma
Proč právě sem: Čokoládovna Mana nabízí návštěvníkům nevšední zážitek  Kromě nákupu pralinek si mohou vyrobit i sladký suvenýr v dílně Čokoláda na dotek. Bílou, mléčnou nebo hořkou čokoládu si pod vedením cukrářů sami nalijí do formiček, ochutí, ozdobí podle své fantazie a dárkově zabalí. Koho samotná tvorba figurek neláká, může jen sledovat profesionály při práci nebo si vybírat z desítek příchutí bezlepkových bonbonů z exotických krajů.

Muzeum čokolády a čokoládovna

Kde: Kutná Hora
Vstupné (základní/zlevněné): dobrovolné
Proč právě sem: Ochutnat bonbony, kterým neodolal ani Tomáš Garrigue Masaryk, mohou lidé v kutnohorském muzeu čokolády. Cukrovinky z čokoládovny Lidka mají více než stoletou tradici a před druhou světovou válkou je cukráři vyváželi do celého světa. Dnes v čokoládovně návštěvníci uvidí například staré reklamy, dózy a krabičky od čokolád, či fotografie z výroby.Po zhlédnutí exponátů si vyberou z velkého množství pralinek od malých českých i světových manufaktur.

Muzeum včelařství Moravského krasu

Kde: Veselice
Vstupné (základní/zlevněné): 30 Kč/20 Kč
Proč právě sem: Milovníci medu si přijdou na své při návštěvě Muzea včelařství Moravského krasu ve Veselici devět kilometrů od Blanska. Dozví se, jak a z čeho vzniká med, proč se včely rojí a spoustu dalších zajímavostí ze života včel. Návštěvníci se v muzeu občerství dobrotami z medu a koupí si i kosmetické výrobky s voskem, propolisem nebo mateří kašičkou. Expozici v roce 2015 vybudovalo sdružení Včela lidem. Zájemci přímo v muzeu ochutnají i domáci pizzu.

Muzeum perníku

Kde: Ráby u Pardubic
Vstupné (základní/zlevněné): 100 Kč/80 Kč
Proč právě sem: Děti se v muzeu budou cítit jako v pohádce o perníkové chaloupce, dospělí zase ocení přiblížení historie výroby pardubického perníku. Prohlédnou si přes tisíc zdobených exponátů, jako je například perníkové Pražské Jezulátko, které vytvořili mistrů perníkáři. Expozice také obsahuje vytlačované perníky z historických forem, kolorované marcipány nebo dřevěné formy. Na návštěvníky čeká i ukázka výroby pardubického perníku a drobná ochutnávka.

Choco lanýže

Kde: Čejč
Vstupné (základní/ zlevněné): 150 Kč
Proč právě sem: Ručně vyráběné lanýže tvoří kvalitní mléčná čokoláda a smetana i křupavý čokoládový obal. Rodinná čokoládovna Herufek chocolate nabízí pro  zájemce unikátní exkurze. Lidé při nich zjistí, co stojí za cestou kakaového bobu až do tabulky čokolády, jak náročná je práce farmářů i něco
z historie rodinné manufaktury. Součástí prohlídky jihomoravské výrobny je i ochutnávka netradičních lanýžů s chilli, arašídovým máslem, sušenými fíky a kandovaným ovocem.

Infografika

Tvarůžková cukrárna

Kde: Loštice
Vstupné (základní/ zlevněné): zdarma
Proč právě sem: Nadýchané kremrole, koláčky nebo dortíky mohou člověka v loštické cukrárně překvapit. Místo typické sladké chuti totiž na jazyku ucítí slaný silně aromatický sýr. Netypická cukrárna láká turisty i milovníky gastronomie na jedinečné moučníky z olomouckých tvarůžků. Rodinný podnik je spojený s Bistrem u tvarůžků, kde lidé ochutnají i další speciality, jako tvarůžkový burgr nebo tatarák. V Lošticích má nevšední cukrárna své příznivce už od roku 2009.

Marlenka

Kde: Frýdek- -Místek
Vstupné (základní/zlevněné): 130 Kč/90 Kč
Proč právě sem: Tajemství chuti známých  medových dortů, kuliček a rolád odhalí lidé při komentované prohlídce výrobní haly Marlenka. Návštěvníci se dozví o historii společnosti, která od roku 2003 vyrábí netradiční produkty podle staroarménské receptury. Součástí exkurze, jež začíná prezentací v návštěvnickém centru, je  také zhlédnutí dokumentárního filmu, ochutnávka všechmedových pochoutek i originální kávy. Na konci prohlídky si mohou zájemci výrobky koupit za zvýhodněnou cenu.

Lázeňské oplatky

Kde: Luhačovice
Vstupné (základní/ zlevněné): 350 Kč
Proč právě sem: Tradiční recepturu a přírodní suroviny tradičních kulatých oplatků si zamilovali nejen lázenští hosté. Firma sídlící v Luhačovicích dodává pochoutku do mnoha lázní v Českérepublice. Lidemnabízí  možnost prohlédnout si unikátní prostory výrobny při půlhodino vé exkurzi, jejíž součástí je i ochutnávka oplatků. Na výběr mají ze šestatřicetipříchutí, které byly obohaceny i o zajímavé varianty, jako je například mochito. Oplatky se podávají ještě teplé a l ze si zvolit i variantu trojhránku.

Lucie Kohoutková a Ladislav Zouhar