Indiánská země

Kde: Telnice
Proč právě sem: Dotknout se pravé indiánské moudrosti mohou lidé na území Indiánské země. Odvážlivce čeká dobrodružství v podobě starodávných rituálů. Svému strachu mohou čelit chůzí po žhavém uhlí, střepech či pádu z výšky. Ostatní si užijí poklidnou projížďku na kajaku nebo voru. Zastřílí si z luku nebo si zahází tomahavkem. Navštívit mohou také indiánskou saunu. Areál nabízí možnost přespání pod hvězdami ve vybaveném týpí s plápolájícím ohněm uprostřed stanu.

Naučná stezka Markomanů v Dobřichově
Milovníky historie potěší archeoskanzeny. Oppida však z Čech téměř vymizela

Fort Hary

Kde: Mirotice
Proč právě sem: Unikátní skanzen amerických lovců kožešin a indiánské muzeum najdou lidé v malebné krajině jižních Čech. Pevnost Fort Hary otevírá své brány každou sobotu. Návštěvníci si prohlédnou dobové vybavení srubu lovců kožešin a repliky předmětů, které používali severoameričtí indiáni. Lidé si v pevnosti zastřílí z luku nebo si zkusí hod nožem a tomahavkem. Malé děti se projedou na poníkovi. Dospělí zájemci si mohou dopředu domluvit i celodenní vyjížďku na koni.

Rosehill

Kde: Janov
Proč právě sem: Indiánská vesnička Rosehill slouží v letních měsících jako živé muzeum kultury původních obyvatel Severní Ameriky. Návštěvníci uvidí dobově zařízené stany týpí, potní chýši a ukázky indiánských oděvů, zbraní, hraček i hudebních nástrojů. Každou sobotu je čeká komentovaná prohlídka areálu či ukázka indiánských tanců. Zájemci si vyzkouší střílení z luku a házení tomahavkem. Vesnička kočovných lovců bizonů leží v malebné krajině Českého Švýcarska.

Golden river ranch

Kde: Mlýnek u Nového kostela
Proč právě sem: Ranč Golden River potěší především milovníky koní. Čekají je dlouhé vyjížďky do nádherných koutů podkrušnohorské přírody. Na nezkušené jezdce dohlédnou profesionální instruktoři. Ti jistější mají možnost vyrazit do krásné krajiny v okresu Cheb bez doprovodu. Nevšední zážitek pro návštěvníky je i jízda plachtovým vozem. Děti si užijí poníky, velkou trampolínu či opékání buřtů. Lidé mohou využít ubytování mezi kovboji a indiány v místním srubu. 

InfografikaZdroj: DENÍK/Ivo Špatný

Westernové městečko Stonetown

Kde: Herálec
Proč právě sem: Poklidné westernové městečko na Vysočině nabídne vyžití dětem i dospělým. Návštěvníci si zastřílí z luku, zkusí hod tomahavkem nebo rýžování zlata. Zájemci si prohlédnou muzeum osídlování Divokého západu. Pro děti je připravena výroba indiánských čelenek, náhrdelníků a malování po obličeji. Lidé mohou v městečku také přespat v deseti stylových dřevěných srubech a vyrazit na výlety do okolí. Za návštěvu stojí například hrad Lipnice.

Western City El Baga

Kde: Jívka -Vernéřovice
Proč právě sem: Ubytování ve westernovém stylu celoročně nabízí Western city El Baga nedaleko Adršpachu. Návštěvníci se mohou zabydlet v apartmánech nebo chatkách pro až 4-7 lidí. K dispozici mají krytý gril s posezením a bazén. Milovníci zbraní si mohou vyzkoušet střelbu na westernové střelnici. Lidé se podívají po okolí i z koňského sedla. Historičtí nadšenci si zase přijdou na své při výletech k vojenským bunkrům bývalého pohraničního opevnění. 

Ranč Viktorie

Kde: Šumperk
Proč právě sem: Projížďky ve westernovém stylu nabízí Ranč Viktorie. Z koňského sedla lidé uvidí nádhernou krajinu Jeseníků. Se zkušenými instruktory se podívají i na několikadenní výlety do hor se zajištěným ubytováním. Zájemci mohou přespat i pod širákem a uvařit si jídlo v kotlíku nad ohněm. Horské vyjížďky jsou určeny pro jednotlivce i skupiny do sedmi osob. Na koni se svezou i děti přímo na ranči. Všechny vyjížďky je ale potřeba objednat si předem po telefonu.

InfografikaZdroj: DENÍK/Ivo Špatný

Westernové městečko Boskovice

Kde: Boskovice
Proč právě sem: Zastřílet si z koltu, rýžovat zlato, hledat poklady nebo třeba vzít kůzle na procházku mohou lidé ve známém boskovickém westernovém městečku. Každý den je navíc čekají divadelní představení a jezdecké show s tematikou Divokého západu. Pobyt v areálu má výjimečnou atmosféru, měnu i pravidla. Například pesimistům se špatnou náladou hrozí zatčení pořádkovou jednotkou. Městečko nabízí ubytování ve westernových apartmánech, dřevěných srubech i indiánských stanech.

Šiklův mlýn

Kde: Zvole
Proč právě sem: Atmosféru Divokého západu zažijí návštěvníci westernového městečka v Šiklově mlýně.Hned u parkovištěuvidí na pastvině bizony, koně a další dobytek. Na koních se lidé i projedou. V areálu se pak projdou po prašných uličkách westernového městečka, napijí se v baru U Hrobníka a sveze je vláček Union Pacifik. Odvážlivci si mohou zkusit i rodeo na elektrickém býkovi, který prověří jejich obratnost. Ti nejtrpělivější si vyrýžují jmění ve zlatonosném potoce.

Ranč Kostelany

Kde: Kostelany
Proč právě sem: Příznivci Divokého západu si na své přijdou několik kilometrů od Kroměříže. Čeká je ranč s westernovým městečkem, kde uvidí například šerifovo umění s bičem a kankánovou show. Odvážlivci se mohou nechat unést bandity. Milovníci koní ocení možnost projížďky po okouzlující krajině přírodního parku Chřiby. Ranč nabízí ubytování ve stylovém hotelu Crazy Mary nebo týpí. Lidé se také mohou posilnit v místní vyhlášené restauraci Saloon, zahrát si bowling či navštívit wellness.

Lucie Kohoutková a Ladislav Zouhar