Co je zatím tvůj nejsilnější zážitek z Afriky?
V Africe o zážitky rozhodně není nouze, třeba v Botswaně nám auto obklopilo přes 200 slonů a my jsme projížděli mezi nimi. Díky stopu jsem se dostal na 3denní svatbu afrického kmene Herero. Pár dní na to jsem si stopnul letadlo. U Victoriiných vodopádů jsem si skočil Bungee jumping, spal jsem u křováků nebo jsem objel Mauritius na kole.

Jaké to je učit v africké škole? Mimochodem, tvá videa, jak učíš, jsou super. Jaké jsou africké děti jako žáci?
Učit v africké škole byla úžasná zkušenost. Děti znaly jen základy angličtiny a proto byl občas oříšek jim vysvětlit, co po nich vůbec chci. Měl jsem ale jen devět žáků, sjednat si pořádek bylo tedy jednoduché. 

Afrika je pro mě poslední kontinent, který nemám projetý. Na všech ostatních už jsem minimálně půl roku vždy strávil.

Pokud nemáte možnost tuto lokalitu navštívit, můžete si pustit 360° video Michala Gálika, které vám atmosféru místa přiblíží.
V Egyptě si kameru spletli s bombou, říká výherce práce snů Michal Gálik

Jaký je tvůj aktuální plán?
Můj momentální plán je zažít Afriku a to jinak než klasický turista, který si jen objedná a zaplatí cestu do Safari. Zatím jsem z Afriky naprosto nadšený. Dobrovolničím na různých místech a tím vidím zdejší kulturu z jiného úhlu. 

Projel jsem Keňu, Tanzánii, Zanzibar, Mozambik, Svazijsko, Jižní Afriku, Mauritius, Botswanu, Zimbabwe, Zambii a Malawi. Můj aktuální plán je Burundi, Rwanda a Uganda. I když se každoročně vracím do Česka, jakmile přijde zima, tak mě to táhne do tepla.

Video: Jak učit v africké škole

Jaká byla cesta s pašeráky drog?
To bylo tak: V Mozambiku sem si stopnul dva super týpky, byla s nimi sranda a slíbili mi odvoz minimálně 500 kilometrů. Po 400 kilometrech nás zastavila policejní kontrola. Pánům policistům se zdáli podezřelí a tak nám řekli, že udělají důkladnou kontrolu. To se jim nelíbilo a tím se nejspíš prozradili, což jsem v té době netušil, protože mluvili neznámým africkým jazykem.

Po půl hodině dostali klepeta a po další hodině řešení přišel policista a povídá: „Vy dva jste jen stopaři, že? Tak to můžete jít, vaši kolegové jdou do vězení." Policisté se nám omluvili a odvezli nás za město. Vlastně ani nevím, co pašovali. Zpočátku mluvili o diamantech a potom pouze o trávě, ale to nejspíš jen aby nás umlčeli a víc jsme se neptali.

Kde se ti stopovalo nejlépe? Kde jsi naopak stál na stopu nejdéle? Jaké je stopování v Africe?
Nejlépe se stopuje na ostrovech jako Island, Japonsko, Havaj a Taiwan. Na druhou stranu nejhorší jsou Španělsko, Portugalsko, Brazílie a Argentina. Afrikou jsem naprosto nadšený, zastaví mi zde maximálně čtvrté auto a berou mě automaticky jako stopaře, nemusím tedy vysvětlovat, že na konci cesty nebudu platit.

Musím ale zdůraznit, že v Africe v každém státu vede pouze jedna cesta odshora dolů, ani to není dálnice a auto na ní jede jednou za 20 minut.

Guatemala je nádherná! Nejkrásnější a zároveň nejnáročnější jsou cesty přes hory
Z Argentiny na Aljašku: Šimkovi po cestě uháčkovali 500 čepic

Pokud se nemýlím, vždy jsi preferoval cestovat sám. Jak jste se dali s Dagmar dohromady?
Dáša mě kontaktovala přes můj blog s tím, že Afrika je její sen a že by chtěla jet hrozně se mnou. Odpověděl jsem jí: Pojedeme stopem a budeme dobrovolničit, pokud dokážeš držet krok, tak klidně. Cestovat s holkou má několik výhod, ale cestovat s holkou se kterou nic nemáš, má hodně nevýhod.

Každopádně nám to šlo skvěle a po měsíci už mě nepotřebovala. Dáša si totiž před cestou myslela, že Afrika je nebezpečná, teď už ví, že není, a nebojí se cestovat sama. Rozdělili jsme se, když jsem se rozhodl letět na Mauritius.

Prozradíš nám nějaké svoje tajné finty, jak nízkonákladově cestovat? Jaký je tvůj průměrný rozpočet na jeden den?
Finta je neutrácet, haha. Já mám s sebou vše, co potřebuji, věci na kempování a jídlo na pár dní. Dobrovolničím, jezdím stopem a kempuji. Za dobrovolničení často dostanu jídlo na dalších pár dní, lidé mě také často zvou na jídlo i na stopu. Můj průměrný rozpočet vůbec netuším, ale nejdražší výdaje jsou určitě víza.

Horolezec Pavel Kořínek stanul na vrchol hory Minya Konka, která je nejvýchodněji ležící sedmitisícovkou a třetím nejvyšším vrcholem mimo horskou soustavu Himalájí.
Obdivuhodný Kořínkův úspěch: Rodák z Kopřivnice stanul tam, kde žádný Čech

Vidoe: Jak si stopnout letadlo

Co všechno si bereš na cesty a kolik váží tvůj batoh?
Momentální váha je 12 kilogramů, z toho 2 kilogramy tvoří notebook a další 2 kilogramy ostatní elektronika. Dále jsem vybaven žďárákem, spacákem, moskytiérou a nafukovací matrací, takže dokážu přespat kdekoli, nějaké to oblečení a jídlo na pár dní. Celý seznam bude brzy k vidění na mých stránkách www.slavekkkral.cz.


Vystřídal jsi řadu zaměstnání po celém světě. Co by sis dokázal představit jako své stálé zaměstnání? 
Určitě chci zůstat ve světě cestovatelů a pokračovat v seminářích, které motivují ostatní cestovat. Přemýšlím o uspořádání cestovatelského festivalu, mým snem je otevřít si v Plzni hotel. Ale uvidíme, je stále tolik míst, které bych chtěl navštívit.

Stopnul sis letadlo, loď, koně, pohřebák, pašeráky drog, policisty, vojáky, ambulance a mnoho dalšího. Co bude dál?
Raketa do vesmíru by byla fajn, haha.

Co tvá plánovaná kniha? Kdy se na ni můžeme těšit?
Po návratu se do toho pomalu pustím, nechci to uspěchat, ale taky nechci aby to vyšumělo, takže sledujte můj blog a já o tom zavčas dám vědět.

Monolit Uluru v Austrálii.
Turisté se na Uluru už nepodívají, Austrálie ikonickou skálu zavře

Jaké jsou tvoje další plány?
Momentálně se těším do Česka, už teď plánuji přednáškovou tour po celé republice. Nejen s video-přednáškou o Africe, ale také na semináře „LowCost Travel – jak projet Svět za pár kaček“, kde ukazuji ty nej typy jak cestovat dlouho a skoro bez peněz, jak si vydělávat, jak se dorozumět tam, kde nerozumíš, jak začít a mnoho dalšího.

V Plzni jsi si otevřel kemp, jak to vzniklo?
Po návratu z cest jsem chtěl zůstat v kontaktu s cestovateli a chtěl jsem si otevřít hotel. Byl jsem ale totálně švorc a kamarád mi nabídl, že má zahradu v centru, ale nemá na ní čas.

Udělat z ní kemp, bylo to přesně to, po čem jsem toužil. Pojmenovali jsme ho Campsite Minute, protože je jen minutu od centra města u řeky. Letos přemýšlím, že bude zdarma na měsíc, aby se to pomalu rozjelo.

Kde si o tobě čtenáři můžou najít víc informací a kde můžou najít seznam video-přednášek a seminářů?
Všechno to dávám do kupy na www.slavekkral.cz, je tam i celá přednáška z poslední cesty, která se jmenuje „druhá cesta kolem světa stopem“. Novinky, fotky a videa bloguji na facebooku na Slavek Kral travel blog.

Koločava, krávy všude.
Veksláci, krávy i neodbytní taxikáři: Zakarpatská Ukrajina má své kouzlo

Video: V Africe zastaví maximálně čtvrté auto

Cestovatel Slávek Král je vyznavačem nízkonákladového cestování jezdí převážně stopem, kempuje a věnuje se dobrovolnictví.
Svezl se stovkami aut. Ke stopování stačí úsměv, říká cestovatel