Podle boskovického kastelána Milana Vaněrky se jedná o jeden ze dvou dochovaných šlapacích rumpálů v republice. Podobný je ještě na Karlštejně. „Boskovické šlapací kolo pochází přibližně z roku 1671. Šlapáním ho poháněl jeden člověk, v dobových materiálech jsou zmiňování i oslíci. Jak se postupně opravovalo, používali řemeslníci různé druhy dřeva. Je tam modřín, dub, borovice i smrk,“ popsal jedinečné dílo Vaněrka.

Vizualizace připravované expozice. Na novou pernštejnskou expozici si však budou muset návštěvníci počkat. Pardubický kraj ukončil smlouvu s dodavatelem zařízení.
Pardubický zámek řeší nečekaný problém. Nemá kam postavit exponáty

Vodu čerpalo šlapací kolo ze soustavy dvou cisteren, do nichž proudí voda z kopce, na kterém zřícenina hradu stojí. Před několika lety však jeho část praskla a nešlo s ním otáčet. Letos na podzim ho proto přijel opravit restaurátor, který také doplnil chybějící prvky. Práci dokončil minulý týden.

„Rumpál měl narušenou statiku. Řada obvodových desek byla rozštípaná nebo poškozená dřevokazným hmyzem. Šlapací kolo bylo pevně zastavěné v hradu a proto jsem musel improvizovat. Částečně jsem ho rozebral. Něco musel opravit přímo na místě a něco v dílně. Obvod kola je zpevněný kovovou konstrukcí, kterou mi vyrobil umělecký kovář. Na dřevěný povrch jsem nakonec nanesl voskový nátěr, který rumpál ochrání před vlhkostí,“ řekl Deníku restaurátor Luděk Vintrlík.

Vědra se nedochovala 

Opravy přišly bezmála na 270 tisíc korun a pokryla je dotace z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. „Součástí restaurování nebyl nový řetěz a vědra, které se nedochovala. Budeme je řešit později s majiteli hradu, rodinou Mensdorff-Pouilly. Od příští sezony bychom chtěli návštěvníkům několikrát do roka připravit praktickou ukázku, jak se v minulosti pomocí šlapacího kola na hradě voda čerpala,“ dodal Vaněrka.

Zámek ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku (na snímku z 25. srpna 2021)
Letos nebyl o památky takový zájem. Navštívilo je pouze 3,1 milionu lidí

Jedním z turistů, kteří příští rok vyšlapou kopec ke zřícenině, bude zřejmě také Lukáš Malý z Adamova. Na hradě v Boskovicích byl už několikrát, protože ho lákají krásné výhledy do okolní krajiny. „S dětmi jsme tam ale popravdě ještě asi nebyli. O tom, že se tam opravovalo šlapací kolo na čerpání vody, nevím. Je to pro mě zajímavá informace a tip na parádní výlet. Určitě bych chtěl vidět, jak v minulosti toto zařízení fungovalo,“ řekl Deníku muž.