„Na internetu jsme si našli, že už se tady jezdí. Už jsem se těšil na lyžování, je to pro mě zábava. Myslím, že letos jsou podmínky ještě lepší než loni na začátku sezony, je víc sněhu. A mlha vůbec nevadí," řekl Adam Veverka, který přijel s rodiči až z Únětic u Prahy.

Se snowboardem se vydal do Branné i Michal Malík z Olomouce. „Branná, to je jistota. Jak zamrzne, tak se tady lyžuje. Přijel jsem se rozjezdit před zimou. Těšil jsem se celé léto. Mlha mě nevadí. Pokud není na sjezdovce tráva, tak mě nic neodradí," svěřil se Michal Malík.

V Branné byla ve státní svátek v provozu lanovka a celá červená sjezdovka. Lyžovat se tady bude i v pátek a celý víkend, přestože meteorologové předpokládají oteplení.

„Současné počasí sněhu neublíží. Navíc jsme hromady umělého sněhu jen trochu rozhrnuli, protože počasí nás nutí počítat s oblevou. O víkendu určitě pojedeme," řekl majitel areálu Rostislav Procházka.

Vůbec nejčasnější termín

Ten letos vyhrál tradiční sázku se svými kamarády o bednu sektu, že v Branné rozjedou vleky jako první v Jeseníkách. Tipoval, že poprvé se pojede 25. listopadu.

Nakonec to bylo o celých dvanáct dní dřív, protože první lyžaři vyrazili na svah v Branné už minulou neděli. „Co jsme se dívali do našich zápisků, tak je to vůbec nejčasnější termín, kdy jsme začali lyžovat," dodal Rostislav Procházka.

Přípravy na zimní sezonu jsou v plném proudu i v dalších lyžařských střediscích v Jeseníkách. Stroje na výrobu technického sněhu jedou téměř naplno, kdy se ale začne lyžovat i v jiných areálech, zatím nikdo neodhaduje.

„Do systému umělého zasněžování jsme masivně investovali, nejen do strojů, ale také do rozvodů. Je to ale poměrně technicky složité, jsme limitování řadou faktorů. Například voda má ještě deset stupňů, což také neumožňuje plný výkon techniky," vysvětlil ředitel areálu K3Sport v Koutech nad Desnou Petr Marek.

Zasněžení téměř jedenácti deseti kilometrů sjezdovek v Koutech trvá zhruba deset dní. Záleží také na tom, jak kolísají teploty. „Rádi bychom provoz spustili kolem Mikuláše. Záležet ale bude na počasí," dodal Petr Marek.

Sníh už se sype na svahy také na Ramzové nebo na Červenohorském se­dle.

Autoři: Hana Kubová, Michal Krestýn