Záměr počítá s bobovou dráhou o délce 854 metry při minimálně šestiprocentním sklonu dráhy, kde si lidé individuálně určují vlastní rychlost pomocí vozové brzdy. Obdobná atrakce funguje například v Mostech u Jablunkova.

Frýdlantský stavební úřad čerstvě povolil některé změny stavby oproti původním plánům. Například osa vleku se posune směrem do prostoru bývalé sjezdovky tak, aby pracemi nebyly zasaženy stávající stromy a jejich kořenový systém.

Pohled z kokpitu bezmotorového letadla, jaký se naskýtá pilotovi při dálkovém přeletu.
S větroněm uletěl přes Jeseníky jedenáct set kilometrů

Vrchní stanice bobové dráhy se oproti původnímu umístění posune zhruba o 3,5 metru směrem do sjezdovky. Další změny se týkají například podoby zázemí bobové dráhy nebo tunelu, který poslouží pro zajištění křížení stávající lesní cesty s vlekem bobové dráhy. Lhůta pro dokončení celé stavby se tím ale nemění, hotovo má být do března příštího roku.

„Stavbu lze užívat jen na základě kolaudačního souhlasu nebo kolaudačního rozhodnutí, kterému musí předcházet zkušební provoz,“ stanovil jednu z podmínek stavební úřad.

Feťácký ráj? V Ostravě jich narkomané mají víc. Slušný člověk sem sotva zavítá.
Feťácký ráj? Narkomané v Ostravě jich mají víc. Slušný člověk sem sotva zavítá

Původně investor počítal s tím, že bobová dráha bude měřit přes 1100 metrů, narazili ale na odpor ekologů z Hnutí Duha, kterým se nelíbilo, že by dráha mohla ohrozit populaci rysa ostrovida. Plánovaná délka dráhy se tak nakonec snížila.

Ministerstvo životního prostředí vydalo v roce 2015 souhlas se stavbou dráhy s tím, že ve fázi přípravy, výstavby i provozu musí být splněna řada konkrétních podmínek. Provoz bobové dráhy má být celoroční s tím, že bude přerušen v březnu a dubnu z důvodu ochrany rysa.

OKD. Ilustrační snímek.
Těžba dalších 10 let? Nepravděpodobné

Stavební povolení pro samotnou bobovou dráhu, její zázemí, objekt garážování a tunel pro vlek nabylo právní moci loni v říjnu. Zkraje letošního roku získal projekt povolení na vybudování parkoviště s kapacitou dvaačtyřicet míst. V rámci zkušebního provozu stavby nebude chybět hluková studie.

Za projektem bobové dráhy stojí developerská společnost Čeladná Development, která je nástupníkem po zaniklé společnosti Conti Real Čeladná. Ta stála v minulých letech za výstavbou řady nových bytových jednotek v Čeladné i nové radnice.