"Sníh padal za působení silného západního až severozápadního větru, a napadl na holou zem. Tendence lavinového nebezpečí je setrvalá," sdělil Cingr. První stupeň lavinového nebezpečí vyhlásila krkonošská horská služba už také v pondělí.

První lyžování v Krkonoších  na sjezdovce Anděl na Černé hoře.
Do Krkonoš o víkendu vyrazily stovky lyžařů. Navzdory špatnému počasí

Při prvním lavinovém stupni z pětibodové stupnice jsou podmínky pro túry všeobecně bezpečné. Nebezpečná místa se vyskytují pouze ojediněle. Zvýšená opatrnost je nutná na svazích se sklonem nad 40 stupňů.

Dnes ráno bylo na hřebenové Luční boudě v nadmořské výšce 1415 metrů zataženo, mlha, minus šest stupňů Celsia a vítr v nárazech dosahoval přes 70 kilometrů v hodině. Silný vítr by měl vát na horách i nadále.

Sněžit by mělo i nadále

Odpoledne by mělo být v Královéhradeckém kraji zataženo až oblačno a občas sněžení, pod 400 metrů i déšť se sněhem nebo déšť. Na horách se očekává sněžení trvalejší a vydatnější. V 1000 metrech by mělo být kolem minus tří stupňů.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním se obětí laviny v Krkonoších stala na konci prosince 2008 šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

Lyžařské areály se opět plní.
Každý třetí prodejce na horách podvádí, varuje inspekce před sezónou