Nové útulny doplňují tradiční krkonošské přístřešky ve tvaru písmene A. "Nové útulny jsou do terénu umísťovány postupně. Zatím poslední útulna, pojmenovaná Atüln, se dokončuje na Klínovkách. Útulny pro východ hor čekají na firmy, které je usadí na místo," uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch. "Není to první výsledek dobré spolupráce Správy KRNAP a Fakulty architektury ČVUT. Návštěvníci národního parku už nyní mohou využívat celou řadu designových mostků přes horské potoky, které jsou rovněž dílem studentů vysokého učení technického," dodal Böhnisch.

"Studenti architektury získávají zajímavou možnost realizace jejich neotřelých nápadů a my zase kvalitní návrhy pro naše potřeby. Předchozí spolupráce na lávkách přes některé krkonošské potoky se osvědčila, a proto jsme se rozhodli spolupracovat i na podobě útulen," vysvětlil ředitel Krkonošského národního parku.

Projekt horských útulen umožnil 29 studentům a 6 pedagogům absolvovat během jednoho semestru celý proces vzniku stavby od průzkumu terénu, přes ideový návrh a projekt, až po provedení vlastníma rukama. „Naučit se realizovat nápad je asi nejvýstižnější popis našeho snažení. Nejde jen o ten samotný nápad, ale o prověření jeho síly a reálnosti od začátku až do konce, od první čáry na papíře po poslední zašroubovaný vrut,“ řekla vedoucí projektu architektka Hana Seho.

Studenti měli za úkol vytvořit přístřešek, kde si mohou turisté odpočinout, nebo se schovat před nepříznivým počasím. Jediným omezením byla maximální velikost 16 metrů čtverečních zastavěné plochy. Z celkem 30 návrhů se vybralo šest k realizaci. Na těch pracovali studenti v šesti týmech.

Výsledkem je šest zcela originálních staveb. Inspirací byla studentům místa, na kterých budou útulny stát, výhledy na hřebeny Krkonoš nebo běžné turistické vybavení, jako je stan. Konstrukce by měla fungovat na principu stavebnice, aby mohly být v Krkonoších používány opakovaně.

Z tradiční formy přístřešku ve tvaru písmene vychází útulna Atüln na Klínové cestě. Její dominantou je okno v čelní stěně, které nabídne jedinečný výhled. Vyvýšený vstup zase umožní přístup i v závějích sněhu. Vnější obklad je z opalovaných prken. „Tato tradiční japonská úprava dřeva má nejen estetickou funkci, ale zvyšuje odolnost dřeva vůči povětrnostním podmínkám, plísním a škůdcům a prodlužuje jeho životnost,“ popsal útulnu na Klínovkách její autor Pavel Struhař.

Originálně přistoupil k zadání Jakub Kochman, autor útulny Silo na Slunečné stráni u Svobody nad Úpou. Pro minimalistickou stavbu ve tvaru válce se rozhodl využít staré ocelové silo, které získal za cenu šrotu. „Zvažovali jsme různé možnosti výroby a nejvhodnější nám připadá recyklace starých a dále nevyužitelných materiálů nebo výrobků. Přišla nám důležitá také možnost reprodukovatelnosti, aby se útulna mohla zároveň stát určitým symbolem,“ přiblížil nevšední turistický přístřešek Kochman.

Pro útulnu pod Dvoračkami Jenga vymyslel Jakub Daniel prostorový koncept dřevěných boxů, ze kterých lze rychle a snadno stavbu sestavit a v případě poškození každý modul jednoduše opravit nebo vyměnit. Boxy jsou vyrobeny z masivních dřevěných CLT panelů a jejich rozměry v nich umožňují pohodlně sedět i ležet. Dřevěnou konstrukci chrání fasáda z vlnitého průsvitného sklolaminátu.

Pro celoroční používání na vytížené turistické trase je uzpůsobena útulna Oko na Rýchorském křížení. Díky velkým okenicím ji lze v létě celou otevřít, na zimu se pak útulna stává útočištěm, ve kterém je možné v nouzi přenocovat.

Stan, útulna nedaleko soutoku řeky Mumlavy s Lubošskou bystřinou, bude sloužit pro návštěvníky vracející se z hor zpět do Harrachova.