Opravdovou exotiku si vybrali pro letošní léto Vladimír Matějka se svým strýcem. Vyrazí do Jižní Ameriky. Nikoliv na pláž, ale na lyže! V argentinském městě Ushuaia, tři tisíce kilometrů od Buenos Aires, se zúčastní závodu světové série dálkových běhů Worldloppet.

„Letos jsme závodili v Číně, předtím v Japonsku, Islandu i slavném Vasově běhu ve Švédsku. To byly opravdu velké zážitky. Tak teď zkusíme Argentinu,“ říká Vladimír Matějka z Vrchlabí, který se odmalička věnoval běhu na lyžích v místním klubu a po padesátce si užívá maratonské závody po celém světě s partou stejně naladěných vrchlabských nadšenců. „Do Argentiny jedeme dva, ale jinak jsme skupina osmi lidí,“ připomíná.

ilustrační foto
Tam, kde sténají paroháči. Pivovar se Sněžkou v zádech

Na území Patagonie, kde se budou chtít vedle lyžařské stopy podívat i za tučňáky, je průměrná roční teplota 5,7 stupně. „Jsem v kontaktu s předsedou tamního klubu, univerzitním profesorem. Neradi bychom se dostali do situace jako v Norsku, kde se nám dvakrát stalo, že na místě organizátoři sdělili, že se závod nepojede. Proto situaci prověřujeme. V Argentině sníh je, závod bude,“ povídá Matějka, jehož čeká 12. srpna 50 km.

Hole si povezou v rolích od koberce, lyže jim půjčí přímo argentinský klub, aby se s nimi nemuseli vláčet přes celý svět v letadle. Doma trénují na suchu. Zbývají jim kolečkové lyže a výběhy. „Desetkrát měsíčně vyrazím z Vrchlabí k rozhledně na Žalý,“ přibližuje Vladimír Matějka obvyklý tréninkový plán.

Cestu odvážného cyklisty požehnal farář a bývalý pedagog Jan Halama.
Farář požehnal cestě odvážného cyklisty. Má před sebou 1623 kilometrů

OHŇOVÁ ZEMĚ

Ushuaia leží na jižním pobřeží největšího jihoamerického ostrova, Ohňové zemi. Je zároveň považována za nejjižnější město na světě, jelikož leží na 54°48'57 jižní šířky. Město těží ze své polohy naproti Antarktickému poloostrovu a je základnou pro výpravy do Antarktidy i důležitým střediskem rybolovu.

Zdroj: Youtube