Deník

Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V rakouské škole se učí i žehlení a mandlování

Řada mladých lidí z Českých Budějovic odchází studovat za hranice do Bad Leonfeldenu.

26.11.2011
SDÍLEJ:

Pětadvacetiletá Michaela Chalupová je jednou z absolventek hotelové školy v Bad Leonfeldenu.Foto: Deník/Andrea Zahradníková

V pouhých patnácti letech odešli do zahraničí. Během prvních měsíců bojovali s jazykovou bariérou a mnohdy to pro ně bylo velmi těžké, dnes jsou však za tuto zkušenost vděční. To platí o celé řadě mladých lidí z Budějovic, kteří po základní škole opustili české prostředí a vyrazili za rakouské hranice studovat Mezinárodní hotelovou školu v Bad Leonfeldenu. Ta se v těchto dnech představuje na výstavě Vzdělání a řemeslo.

Mezi úspěšné absolventy školy patří například pětadvacetiletá Michaela Chalupová. Ta absolvovala tříletý obor zaměřený na gastronomii a cestovní ruch. Do Rakouska zamířila především kvůli otci. „Můj táta tam pracoval, takže mi o škole často vyprávěl a já jsem už tak osmé třídy byla rozhodnutá, že tam chci jít,” vzpomíná.

Pád do reality

Ze začátku ani neměla obavy z cizího jazyka, od první třídy totiž studovala němčinu na jazykové škole a byla si proto celkem jistá. S nástupem do rakouské školy však přišel tvrdý pád do reality. „Byl to šok, ten první rok byl hodně těžký. Najednou jsem se ocitla v prostředí, kde všichni mluvili jiným jazykem, a ničemu jsem nerozuměla, protože němčina, která se učí tady na školách, je úplně jiná. To se odrazilo i na známkách, z jedniček jsem spadla na trojky a čtyřky,” popisuje.

Překonat jazykovou bariéru Chalupové trvalo několik měsíců, přesto nikdy neuvažovala o tom, že by to vzdala. Navíc se jí líbily vyučované předměty. „Měli jsme od základů vaření i servírování, zkrátka všechno, co je potřeba v praxi. Hodně oceňuji, že jsme se učili cukrařinu a měli dokonce i předmět žehlení a mandlování, takže dnes vím, že když mi v penzionu vypadne uklízečka, zvládnu práci za ní,” komentuje.

Během studií si také všimla rozdílů mezi rakouskou a českou povahou. Rakušané podle ní byli cílevědomější studenti, kteří chtěli něčeho dosáhnout a bojovali o to. Při školní praxi navíc zjistila, že se liší i české a rakouské hotely. „Určitě tady máme co dohánět, tam je úroveň úplně jinde. Lidé tam mají i trochu jinou mentalitu, daleko víc prožívají svůj život a pomáhají si v práci,” vypráví Chalupová.

Absolvování školy v zahraničí jí podle jejích slov dalo spoustu zkušeností. Nejvíce oceňuje, že se naučila perfektně německý jazyk, který je na jihu Čech velmi důležitý. Zároveň však musela při studiu zvládnout gastronomickou angličtinu, protože tu ve svém oboru také potřebuje.

V současné době Chalupová vlastní koktejlový bar a spolu s rodiči se stará o penzion v Litvínovicích. Tady jako vzpomínku na školu pravidelně vaří rakouskou kuchyni. „Používáme původní receptury, teď třeba děláme vídeňský tažený štrúdl a vozíme si na to i rakouskou mouku,” říká. Dále se podle ní vaří například vídeňský telecí řízek, různé druhy vepřové pečeně, plněné tyrolské knedlíky, domácí špecle nebo krémová česnečka.

I když je Chalupová v Litvínovicích spokojená, stejně občas uvažuje o tom, že by se opět vydala za hranice. „Rakousko mám opravdu moc ráda, jezdíme s manželem na advent do Vídně a už jsme mnohokrát uvažovali o tom, že bychom se tam odstěhovali. Tak možná jednou, až nás to tu už nebude bavit, utečeme pryč,” uzavírá.

Byla to výzva

Druhým úspěšným absolventem školy v Bad Leonfeldenu je třicetiletý Lukáš Vazač. Ten pochází z hotelnické rodiny a proto měl při výběru oboru hned jasno, Rakousko pak pro něj představovalo výzvu. „Bylo to krátce po sametové revoluci, takže možnost studovat v zahraničí znamenala něco velkého,” vypráví Vazač.

Přiznává, že první rok byl velice těžký. Na začátku totiž neuměl skoro vůbec německy. Přesto má dnes na školu jen ty nejlepší vzpomínky. Oceňuje, že tam vyučují opravdoví profesionálové, kteří mají k dispozici moderní technologie. Nevadilo mu ani každodenní dojíždění. „My jsme se v autobuse vždycky učili, se spolužáky se toho takhle dalo nejvíc dohnat,” říká s úsměvem.

Po absolvování školy cestoval Vazač po Evropě, sbíral zkušenosti v Německu i Itálii, ale Rakousko stále považuje za nejlepší. „Líbí se mi, jak tam funguje spolupráce se sedláky. Restaurace si berou suroviny rovnou od místních zemědělců, což je skvělé,” vysvětluje.

V současné době pracuje jako provozní českobudějovické vinárny, občas tu čerpá inspiraci z rakouské kuchyně a také se snaží podporovat místní farmáře. Do budoucna by si však nejspíš chtěl otevřít vlastní restauraci. „Líbilo by se mi, kdyby byla rodinná. Teď na to ale rozhodně ještě nejsem vyzrálý,” doplňuje.

Autor: Andrea Zahradníková

26.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Kateřina Perknerová.
5 13

Pohledem Kateřiny Perknerové: Okamurovy řeči

Ksenija Sobčaková

Televizní moderátorka Sobčaková chce kandidovat proti Putinovi

Káva pro páníčka, dort pro psa. Tak to vypadá v Punťově psí cukrárně

Narozeninové oslavy dětí už nefrčí. Nyní máte možnost zařídit jedinečnou party svému psovi, a to se vším všudy. Překvapte tak svého miláčka na jeho velký den dortem, zákusky nebo i zmrzlinou, a to v Punťově první psí cukrárně na pražském Jarově. Pozor ale abyste si psí pamlsky nespletli s klasickými dezerty.  

Tatra drtí kopce a Zeman rozverně poplácává: prohlédněte si nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 18. října 2017.

Změna ve vyhlášce dopadne na pacienty. Připlatí si více za léky

Na první pohled jde o nepatrnou změnu jednoho slůvka ve vyhlášce. Ve skutečnosti ale může mít dopad na tisíce českých pacientů. Zvýší se jim totiž doplatky za léky. Podle některých odborníků budou muset lidé platit až o třetinu víc.

Ruské kolo v centru Mladé Boleslavi? Nápad budí vášně

/ANKETA/ Ten nápad má dvě polohy. Jedni jsou z něho nadšeni a ti druzí si klepou na čelo. Boleslavská radnice totiž vypustila informaci, že o prosincových adventních trzích uvažuje, že by v centru města instalovala obří ruské kolo. Až třicetimetrové!

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení