Po srpnových Borůvkových hodech v Malé Morávce přichází tamní restaurace s dalším lákadlem pro gurmány. O nastávajícím víkendu 16. a 17. září zde proběhne Festival řízků.

„Do Festivalu řízků se tradičně zapojují místní restaurace, které nabídnou jak českou klasiku, tedy kuřecí nebo vepřový smažený řízek v trojobalu, tak řízky přírodní, nebo z nejrůznějších mas. Řada lidí využije akci nejen pro potěchu chuťových pohárků, ale i pro výlety v jesenických lesích, na čerstvém vzduchu.

Po takové horské procházce vždy chutná dvojnásobně, “ zval k návštěvě tradiční kulinářské akce a Jeseníků starosta obce Malá Morávka Ondřej Holub.

OCHUTNEJTE KLOKANA

V restauraci penzionu Roháč v Karlově pod Pradědem nasadí osvědčenou položku: klokaní maso. „Dříve jsme nabízeli třeba zvěřinové řízky, ale o ty nebyl takový zájem. Naším poznávacím znamením se v posledních letech stalo klokaní maso, kterého za víkend prodáme hodně přes sto porcí.

Kdo si skočí na Roháč na klokana, neudělá chybu,“ řekl Marek Bokůvka, provozovatel penzionu Roháč.

JE LIBO ŽABÍ MASO?

I v dalších restauracích mohou hosté narazit vedle klasických řízků na netradiční speciality. „Máme objednáno vepřové, kuřecí, krůtí, telecí i srnčí maso, ale třeba také žabí stehýnka. Uvidíme, jak budou našim návštěvníkům chutnat,“ uvedl Martin Šišma z restaurace U Kovárny v Malé Morávce.

KAM NA ŽRALOČÍ HŘBET?

Restaurace penzionu Sofie v Malé Morávce mimo jiné nabídne vegetariánské květákovo-brokolicové řízečky, přírodní jelení řízek na červeném víně a borůvkách, pštrosí maso a smažený žraločí hřbet.

Na rozdíl od Borůvkových hodů, které v obci Malá Morávka proběhly v srpnu, není na Festival řízků připraven žádný doprovodný program. Pro návštěvníky je výhodou, že parkování v obci je na většině parkovišť zdarma.