„Hosté nám sociálky chodí chválit. Říkají, že nic takového nikde jinde v kempech neviděli. U nás nemáme ani žádné žetony na vodu, sprcha je v ceně pobytu,“ říká provozovatel kempu Sven Czastka.

Zážitek ze splouvání řeky láká stále více vodáků. Snímek je z Vyššího Brodu.
Patnáct pravidel správného vodáka, která mohou zachránit i život

Sven CzastkaZdroj: archiv Svena Czastky

Proč by návštěvníci měli dorazit právě do vašeho kempu?
Jsme přímo v centru Děčína a nabízíme velké množství aktivit. Máme v dosahu pár set metrů cyklostezky, ferratu i řeku Labe, po které lze vyrazit na výlety v kanoích i na raftech. Blízko je také České Švýcarsko ideální pro pěší výlety nebo rovněž aquapark a zoologická zahrada. Ten, kdo má rád aktivní dovolenou, by k nám určitě měl zavírat.

Pro jaký typ turistů je váš kemp určený?
Cyklisti přijíždějící po Labské stezce nás využívají na jeden den, karavanisti s koly i na dva nebo tři dny. Pak jsou to opravdu aktivní lidi, kteří dva tři dny chtějí běhat po okolí a zkusit si všechny možné aktivity. Pěšáci nás relativně rádi vyhledávají kvůli dobrému spojení s nádražím, které je od nás vzdálené asi deset minut pěšky. S autem k nám klienti mohou přijet rovnou, parkování je možné přímo v areálu.

Co vodáci, ti se k vám zatím nechystají?
To je zajímavá skupina. Určitě bychom byli rádi, kdybychom je jednou velmi intenzivním způsobem oslovili. Na Labi však zatím není úplně tradicí jezdit na vodu. Máme ale v kempu půjčovnu kol, elektrokol, věci na ferratu a právě i lodě, u nichž stejně jako u kol zajišťujeme i servis jejich přepravy. Vodáckou klientelu si tak budujeme sami a doufáme, že se to jednou stane atraktivní.

Ilustrační snímek
Kamenice nebo Čertovy proudy: divoká voda láká. Bohužel jen po větších deštích

Jezdí k vám častěji česká klientela?
Dlouhodobě je polovina klientů z Česka, čtvrtina jsou Němci a zbytek tvoří ostatní cizinci jako Holanďané, Dánové a zbytek světa.

Jaké nabízíte zázemí pro turisty?
Nejzákladnější ubytování je ve vlastním stanu nebo vlastním karavanu. Potom nabízíme ubytování v našich rodinných obytných stanech, které jsou celoročně postavené a vybavené. Obsahují dvě postele, návštěvníci dostanou peřinu, polštář, součástí stanu jsou lampičky, koberce i kempinkový nábytek. K obytným stanům a pro všechny hosty kempu máme sociální zařízení společné, sprchy a záchody. Nemáme u nás ale žádné žetony na vodu, voda je v ceně pobytu. Pro zájemce poskytujeme i dvou až pětimístné bungalovy, tedy dřevostavby s vlastním sociálním zařízením koupelnou, sprchou i záchodem.

Jste na trhu šestým rokem. Zvyšují se nároky klientů?
Nároky jsou větší a zaměřené hlavně na komfort. Lidé vyžadují naprosto čisté sociálky, na čemž my si zakládáme. Hosté nám je chodí chválit, říkají, že nic takového nikde jinde v kempech neviděli. Návštěvníci požadují také místa, která jsou ve stínu, nebo kvalitní zázemí včetně bistra, kde se lidé rádi občerství. V bistru nabízíme spoustu lokálních zdrojů, z piv bereme děčínského Kapitána a z Krásné Lípy pivo Falkenštejn. K jídlu pak grilované hermelíny, obložené housky a samozřejmě snídaňový servis formou bufetu.

Jak je to v současnosti s obsazeností kempu?
Zatím máme dostatek volných míst. Preferujeme rezervaci přes webový formulář na našich stránkách www.kempdecin.cz. Celková kapacita Kempu Děčín je asi 150 osob.

Ilustrační snímek
Vltava je dálnice pro turisty. Vodáci milují Sázavu nebo Lužnici