Extrémní poptávka

Cestovní kanceláře již zaznamenaly zvýšený zájem o pobyty právě v těchto termínech.

Kemping v Ománu.
Na kole přes Arabský poloostrov: Omán je mírumilovný kraj, vypráví Tadeáš

„Lidé se snaží využít každý den dovolené, takže pokud je jakýkoli prodloužený víkend, bývá nárůst poptávky extrémní,“ řekl Deníku místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Na které dny letos připadají svátky

10. duben       Velký pátek
13. duben       Velikonoční pondělí
1. květen        pátek
8. květen        pátek
6. červenec     pondělí
28. září            pondělí
28. říjen          středa
17. listopad      úterý
24. prosinec     čtvrtek
25. prosinec     pátek

„Některé termíny o Velikonocích jsou už teď téměř vyprodány. Pokud si turisté chtějí být jisti, že letenky bez problémů pořídí, mají nejvyšší čas,“ uvedl Josef Trejbal, ředitel letenkového portálu Letuška.cz. Lidé podle něj v chladnějším období dávají přednost místům, kde budou zaručeně v teple, například Spojeným arabským emirátům.

„Velký zájem je o prodloužené víkendy v Bulharsku, protože je to cenově velmi výhodné, a samozřejmě o velká města jako Paříž, Londýn, Amsterodam či Řím,“ konstatoval Papež.

Na vlastní pěst

Češi již jsou zkušenými cestovateli a zjišťují, že do dalekých zemí se lze vydat na vlastní pěst výrazně levněji než s cestovní kanceláří. „Typickým příkladem je Bali. Za letenku od ověřeného prodejce a ubytování zaplatí podobné peníze jako za dvoutýdenní pobyt v evropském přímořském resortu,“ prohlásil Trejbal.

Odborníci tvrdí, že se nevyplatí otálet ani s nákupem letních dovolených. Největší zájem z celého roku o ně lidé mají právě v lednu.

Řeka Limpopo v Krugerově parku.
Afrika je úplně jiná planeta. Jiří Pykal mezi slony a lvy pobyl tři týdny

„Je to tím, že ještě mohou využít výhodných benefitů a zároveň si ještě vybírají ze široké nabídky,“ řekl Deníku mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk. „Zájem o first moment zájezdy je asi o deset procent vyšší, než byl loni, a dovolenou na letošní léto si už koupily desetitisíce klientů,“ dodal.