Cílem jeho letošní dovolené se stalo dvanáctimilionové hlavní město Ruska. „Vidět Moskvu bylo mým snem už více než deset let. Na příští rok máme s přítelkyní trochu jiné plány, tak jsem se rozhodl jet do Moskvy letos. Shodou okolností to vyšlo na šedesátileté výročí od zahájení výroby trabantů,“ říká milovník východoněmeckých vozů.

Přípravy na cestu trvaly Doležalovi zhruba měsíc. Nejvíce času zabralo vyřizování turistického víza. Auto nijak zvlášť nepřipravoval, věřil, že vše dobře dopadne. Pak už jen zbývalo sbalit vše potřebné a vyrazit. Z Adamova až do Moskvy, dohromady téměř čtyři tisíce kilometrů. „Jeli jsme tři dny tam a tři dny zpátky. Po cestě nás nepotkaly žádné výrazné komplikace. Musím smeknout před autem, které to zvládlo na výbornou,“ udivuje Doležal.

Ilustrační foto
Stavba logistického centra u Holubic začne na jaře. Práci tam najdou stovky lidí

Připravený byl i na možný špatný stav ruských silnic, realita jej však mile překvapila. „V Rusku jsou krásné silnice. Jediná komplikace nastala, když jsme asi tři sta kilometrů před Moskvou sjeli z hlavního tahu na takovou písčitou cestu. Tam jsme chvílemi nevěděli, kam vlastně jedeme,“ přiznává cestovatel.

Ruská metropole na něj udělala silný dojem. „Moskva splnila veškerá má očekávání. Jednak svojí atmosférou, ale také proto, že je to nádherné a čisté město,“ popisuje.

Velmi mile jej překvapili také tamní obyvatelé. „Na cestě jsem odboural spoustu předsudků. Všichni nás strašili, že v Rusku číhá na každém kroku nějaké nebezpečí, ale opak byl pravdou. Místní k nám byli velmi vstřícní,“ vypráví muž z Adamova.

Při rozhovorech s obyvateli Moskvy přišel ke svému překvapení na to, že Rusové trabant skoro neznají. „Starší se trochu chytali, ale mladší vůbec nevěděli. Mysleli si, že jde o Moskvič,“ usmívá se pobaveně Doležal.

STANISLAV ŠINDELKA

Ilustrační foto.
Adamov postaví mladým novou dráhu pro terénní speciály