Každé z akvárií, v nichž vzácné ryby bydlí, má objem přes tisíc litrů. „Jedno imituje prostředí australské řeky Mary, nově se stalo domovem dvou bahníků australských. Jsou označovaní za živoucí fosílie, protože jde o jeden z nejstarších druhů stále žijících obratlovců," zmínil mluvčí brněnské zoo Michal Vaňáč. V evropských zoo žije zhruba třicítka bahníků, brněnská dvojice do města dorazila přímo z Austrálie.

Bahníci jsou v seznamu obojživelníků, o jejich zařazení se ale vedou spory. „Jejich typickým znakem jsou plíce. Když hladina kyslíku ve vodě klesne a žaberní dýchání nestačí zásobovat organismus kyslíkem, zapojí bahníci australští do dýchání i svou jednu plíci a přijímají vzdušný kyslík. Mohou se dožívat až sto let a dorůstat délky přes jeden metr,“ vysvětlil Šudák.

Za dohledu ozbrojené eskorty převezli vzácné exponáty z brněnského Moravského zemského muzea do Uherského Hradiště.
Po zuby ozbrojení policisté hlídali převoz sošky z prstního článku mamuta

Druhé z akvárií představuje australskou řeku Fitzroy. V něm žijí další australské ryby, baramundi australský a skupina tandanů skvrnitých. „Kromě Brna je nelze spatřit v žádné jiné evropské zoo," upozornil Vaňáč.

Baramundi se zdržuje převážně pod hladinou a loví hmyz, ryby a pulce. „Samci střeží jikry v tlamě, dokud se nevykulí plůdek. V přírodě dorůstají maximálně do jednoho metru,“ uvedl Šudák.

Ilustrační foto
Vzduch ve třídách? Často horší než venku. Výzkumníci měřili, co dýchají školáci

Tandani se naopak zdržují převážně u dna, kde se živí červy, plži a drobnými rybkami. V akváriích obvykle dorůstají délky kolem 60 centimetrů.