Takto stručně, ale jasně charakterizují pandí dobrodružství, které je před nimi, Lenka Klvačová z Kraslic na Sokolovsku a její francouzský přítel Cyril Pederencino. Nutno tedy dodat, že tím fiatem je panda a tím dobrodružstvím offroadový závod marockou pouští, na který vyrážejí v pátek.

Šatník farní charity. Darované oblečení pracovníci vytřídí a potřební si sem dvakrát v týdnu mohou přijít.
Lidem v nouzi pomáhá i sokolovská farní charita

„Asi před třemi lety jsme si koupili staré auto Fiat Panda, předělali ho na minikaravan a začali s ním cestovat po Evropě,“ přiblížila Lenka pandí začátky. Načerpali tak potřebné zkušenosti a rozhodli se posunout laťku o kousek výš, a jak říká její přítel Cyril, přijmout výzvu neobyčejného dobrodružství, dorazit do Madridu a připojit se k závodníkům Panda Raidu, který končí v Marrákeši v Maroku.

Zhruba tři čtvrtě roku zabraly už přípravy na blížící se závod. „Obětovali jsme tomu už velké množství energie a času, a tak jsme si řekli, že tomu přidáme další hodnotu. Přejeme si, aby se v rámci našeho dobrodružství potkaly tři země, Česká republika, Francie a Maroko,“ prozradila Lenka.

Lenka Klvačová A Cyril Pederencino vyrážejí v pátek se svým Fiatem Panda na měsíční dobrodružství.Zdroj: archiv Lenky Klvačové

První a poslední etapou jejich cesty bude česká škola. Žáci tak předají svou kulturu přes obrázky, dopisy a dárky dětem ve škole ve Francii. Do francouzského Poitiers vede totiž druhá etapa. „A odtud pak převezeme dárky přes Španělsko do Maroka. Po skončení raidu navštívíme marockou školu,“ popsala, kam poputují jednotlivá poselství.

Téměř veškeré náklady si hradí Lenka s Cyrilem sami. Už během příprav ale našli spoustu lidí, kteří jsou ochotní je podpořit nebo pomoci. „Panda Expedition není jen bláznivým dobrodružstvím dvou lidí. Pro nás je to mnohem více – propojení našich dvou světů, poznání opravdového přátelství a zjištění, že na to nemusíš být sám, ale že tu jsou i ti druzí, kteří jsou ochotni nám pomoci a podporují nás,“ uvedla s nadšením.

Toto nadšení zkalil jen zážitek z víkendu, kdy přijeli k Lenčiným rodičům do Kraslic, aby mohli připravit druhou, náhradní pandu. Někdo se jim však po autě proběhl a rozbil přední sklo. Sobotu tak místo příprav strávili na policejní stanici. „Je to nepříjemné, že se toto stane právě v momentě, kdy se snažíme něco předat ostatním, ale to je prostě život – i proto jej máme tak rádi,“ poznamenala Lenka.

Provoz linky 112 mají na starost hasiči.
Policisté odhalili dobrovolného hasiče, který zneužíval tísňovou linku

Ale jak se říká, v nouzi poznáš přítele. „Auto nám pomáhají dát do kupy Martin Elíz, Roman Weingartl a Jiří Klvač, kterým bychom touto cestou chtěli moc poděkovat - nejen jim, ale všem, kdo se do našeho projektu zapojili a pomohli nám náš sen realizovat,“ vzkazuje Lenka.

V pátek Lenka s Cyrilem vyrážejí na měsíční devět tisíc kilometrů dlouhé dobrodružství. Tak šťastnou cestu! Více informací najdete na facebookovém profilu Panda Expedition.