Vysněnou pláž si každý představuje trochu jinak. Někdo dává přednost opuštěným zátokám, jiný upřednostňuje snadný přístup do vody. Zcela jistě ale všichni ocení pěkné a čisté prostředí s průzračnou vodou. Příslibem toho, že jste se ocitli na podobném místě, je modrá vlajka.

Ilustrační foto.Formentera: příslib daleké exotiky

Evropský Karibik. Tak se přezdívá pláži Ses Illetes na ostrově Formentera, který je součástí španělských Baleárských ostrovů. Najdete tu, podobně jako v Karibiku, úchvatné kombinace bílého písku a modrého moře a také nádherné výhledy. Pro kvalitu a čistotu pláže i moře se Ses Illetes pyšní mimo jiné i modrou vlajkou. Toto ekologické ocenění pro pláže a přístavy uděluje Nadace pro ekologickou výchovu při Radě Evropy. Pokud hledáte klidný tichý ostrov plný přírodních krás a vůní piniových hájů, je Formentera to pravé místo.

Tip: Na Formenteru se dostanete lodí z ostrova Ibiza. Ideální je půjčit si motorku nebo kolo a toulat se z pláže na pláž.

Ilustrační foto.Lefkada: k moři po strmých schodech

Na předních příčkách mezi nejkrásnějšími plážemi v Evropě se pravidelně umísťuje pláž Porto Katsiki na řeckém ostrově Lefkada. „Dokonale průzračné moře, strmé pískovcové skály a zlatavý písek vám zde vytvoří kulisy pro nezapomenutelnou dovolenou," říká mluvčí cestovní skupiny FISCHER Jan Osúch. „Ostatně už samotný přístup na pláž po strmých schodech podél skal dělá z návštěvy této části ostrova velmi zajímavý zážitek," doplňuje. Snad pro svůj skalnatý reliéf si pláž vysloužila název, jenž v překladu zní „Kozí zátoka". „Spolu s plážemi Egremni a Milos, které jsou také součástí ostrova Lefkada, patří mezi pět nejkrásnějších pláží v Řecku," dodává Jan Osúch.

Tip: Při pobytu v této oblasti si nenechte ujít útesy u majáku Akratas, které se nacházejí na špičce ostrova.

Ilustrační foto.Zakynthos: vrak pašeráků a sirné vřídlo

„Jedním z nejpopulárnějších turistických objektů na řeckém ostrově Zakynthos je pláž ztroskotanců Navagio s vrakem pašerácké lodi," říká Petr Šatný z CK Alexandria. Silná bouře zde údajně potopila loď pašeráků cigaret a poté ji vyvrhla doprostřed nádherné pláže. Řekové ji tam nechali a udělali z ní největší atrakci ostrova. Krásná zátoka s úchvatnou barvou moře a vrak lodi ve zlatavém písku tvoří scenérii, kterou musíte vidět. Za návštěvu stojí také místní pláž Xigia. Z podmořské jeskyně tu vyvěrá síra. „Místním toto místo sice moc nevoní, ale pokud tuto nepříjemnost překonáte, máte možnost si užít neuvěřitelné koupání v přírodních sirných lázních," vysvětluje Petr Šatný. „Tam, kde se míchá voda sirných pramenů s tou mořskou, dostává bílou barvu a přechody mezi bílou pláží, azurovým mořem a sírou do běla zbarvenou vodou jsou naprosto úžasné," dodává.

Tip: K zátoce s pláží Navagio se dostanete pouze lodí, ale nad zátokou je vyhlídka, kam se dá dojet autobusem nebo autem. Odtud si můžete pláž vyfotit.

Ilustrační foto.Menorca: ostrov panenských pláží

Nejvíce navštěvovanou pláží na španělském ostrově Menorca je Son Bou. „Jde o nejdelší písečnou pláž na ostrově a měří přes dva kilometry," říká marketingový ředitel cestovní kanceláře Alexandria Petr Šatný. Na ostrově se nachází zhruba 70 zálivů, z nichž ani ne polovina je zastavěných. Proto se plážím bez turistické infrastruktury přezdívá panenské. Jednou z nich je i Cala Mitjana s bílým jemným pískem a průzračným mořem. Pláž obklopuje malebný záliv s vyššími vápencovými útesy a hustým piniovým hájem. V bezprostřední blízkosti najdete i její miniaturní kopii pláž Mitjanetu. V jejích skalnatých útesech najdete průrvy a jeskyně, do kterých je možné se dostat z vody pouze se šnorchlem. Obecně platí, že čím obtížnější je přístup na pláž, tím větší je pravděpodobnost soukromí. „Všechny pláže jsou ale veřejné, platí se pouze za slunečníky a lehátka," doplňuje Petr Šatný.

Tip: Pozemek před panenskými plážemi bývá často soukromý majetek, zřejmě se tedy nevyhnete poplatku za parkovné. Místní hovoří o takzvané „ekologické dani".

Kvarner: písek a oblázky

Ilustrační foto.Především rodiny s malými dětmi ocení jadranské pláže v oblasti regionu Kvarner. Na ostrově Rab, který je jeho součástí, převažují totiž ty písečné, které nejsou pro Chorvatsko příliš obvyklé. Jednu z nich najdete asi 14 kilometrů od střediska Rab – u městečka Lopar. Dva kilometry dlouhá písečná Rajska Plaža nabízí v létě potěšení z jemného písku, průzračné teplé vody, stínu zelených pinií a živého prostředí. Pokud nelpíte na jemném písku, můžete navštívit lázeňské městečko Bašku, které je taktéž součástí regionu Kvarner, ovšem na ostrově Krk. Město lemuje několik kilometrů dlouhá pláž z drobných bílých oblázků. Pro svou čistotu, za kterou si také vysloužila modrou vlajku, a také kvůli pozvolnému vstupu do vody vyhledávají pláž Vela Plaža také rodiny s dětmi. Pozvolný přístup a oblázky najdete i v okolí Rabacu na poloostrově Istrie. „Nádherná dlouhá oblázková pláž se nachází u kempu Oliva a hotelu Hedera," radí Jan Osúch.

Tip: Na Vela Plaža si můžete zahrát plážový volejbal, ale také zapůjčit šlapadla, skútry a další sportovní potřeby. Nebo navštívit vodní park Aquagan.

Ilustrační foto.Albena: na mušle

Ideální pro rodiny s dětmi se jeví i pláž v bulharském rekreačním středisku. „Krásná světlá, sedm kilometrů dlouhá písečná pláž s pozvolným vstupem do moře je jedna z nejkrásnějších pláží v Bulharsku vůbec," hodnotí malebnost pláže na břehu Černého moře Jan Osúch. Architektura místních hotelových komplexů, které připomínají pyramidu ze schodů, výrazně odlišuje Albenu od jiných letovisek. Samotné středisko poskytuje komfort pro strávení příjemné dovolené, od sportovního zázemí až po nový aquapark. Děti jistě potěší hojnost mušlí, kterými je místní pláž proslulá. „Pro velkou popularitu mezi českými rodinami jsme zde otevřeli i český dětský animační klub," doplňuje Jan Osúch.

Tip: Kromě luxusních a architektonicky zajímavých hotelů kolem pláže najdete i levnější ubytování v kempech.

Lenka Vašková, Foto: Shutterstock.com, CK Alexandria