„Bydlím na Práčově u Svídnice na Chrudimsku a děsíme se tu každého slunečného víkendu. Auta bezohledných výletníků parkují všude – parkoviště u hřbitova má kapacitu šest aut, ale běžně jich stojí všude, kde se dá, i padesát. Lidé jsou vůči přírodě zcela bezohlední. Odhazují odpadky, lezou po skalách a chodí mimo cesty. Celý víkend nám hučí pod okny jedno auto za druhým. Když se ozveme, že stojí na nevhodném místě, jsou řidiči často arogantní až sprostí,“ posteskla si čtenářka Deníku Markéta Sodomková.

Kontroly na hranicích v době koronaviru.
Průjezd přes Německo nyní není možný. Ministerstvo zahraničí žádá vysvětlení

Není zdaleka jediná a starostové problémy s dříve nebývalým náporem turistů potvrzují. V blízkosti se nachází vyhledávaná obora, lesopark či malebný kaňon řeky Chrudimky. „Parkování je skutečně problém, mnozí jsou schopni zaparkovat i v kukuřici,“ řekl starosta Svídnice Tomáš Melč.

„Kromě parkování všude, kde je místo pro auto, jsou problémem i odpadky. Koše jsou kvůli náporu výletníků hned plné, vítr je pak roznáší po lesích. Řešíme i častější vandalismus na mobiliáři,“ přisvědčil starosta sousedních Slatiňan Ivan Jeník.

Rozvaliny Posedónova chrámu na mysu Sunion jižně od Atén
Češi již nakupují zájezdy na léto. Nejvíce lákají Řecko, Turecko či Egypt