„Letošní návštěvnost je rekordní od roku 1996, kdy byl zámek veřejnosti otevřen,“ konstatuje kastelán hradeckého zámku Radomír Přibyla s netajeným potěšením.

Schindlerova továrna prohlášena kulturní památkou
Válečný zločinec nebo hrdina? Schindlerův památník v Brněnci znovu budí vášně

Předpokládá, že hlavním tahákem byl opravený Červený zámek s objevenou konírnou a studnou. K zájmu o prohlídku však nepochybně přispělo i příznivé počasí a krásné zámecké okolí, zvoucí k procházkám. Svým dílem se na něm podepsaly i výstavy, týkající se Karla Maxe Lichnovského a Mechtildy Lichnovské nebo Goyových originálních grafických listů.

Rekonstrukce Červeného zámku

Hradecký zámek nechává svým aktivitám dveře otevřené do konce roku. Hudební nadšence přiláká 8. a 9. listopadu tradiční Hradecký slunovrat s vystoupením hudebních skupin. Hudba však bude na zámku znít dál. Spirituál kvintet bude ve velké dvoraně koncertovat 6. prosince a Vánoční koncert v podání Miroslava Beinhauera zazní ve Velké dvoraně 15. prosince.

Poslední měsíc letošního roku bude Hradec o víkendech od 7. do 26. prosince navíc ve znamení Vánoc na zámku. Návštěvníci si v prohlídkových prostorách prohlédnou dobové vánoční ozdoby, stromky, hračky a dekorace, součástí bude i výstava keramiky. Návštěvnost za letošní rok by se tím mohla vyšplhat k 50 tisícům lidí.

Spokojenost panovala i v Raduni

Podobné výsledky zaznamenal i raduňský zámek, který navštívilo o zhruba dva tisíce lidí víc než vloni. Zájem bezesporu vyvolala nová prohlídková trasa, představující modernizaci objektu a jeho historické technické zázemí. Pozornost byla věnovaná i různým programům.

„Pro rodiče s dětmi a pro předškoláky i žáky prvního stupně základních škol jsme připravili prohlídky i aktivity, týkající se historie zámku. Dospělí navštívili oblíbený Čaj o páté, zámecké vinobraní a začátkem listopadu chystáme též neméně oblíbený Halloween,“ přibližuje kastelánka Markéta Kouřilová poslední lákadlo.

Výstup na horu Chua-šan
Za čaj zaplatili životem. Nejnebezpečnější stezka světa děsí k smrti

Zámek obsadí hrůzostrašné příšery, se kterými se odvážní návštěvníci budou v různých částech potkávat. Pak bude zámek až do nové prohlídkové sezony pro veřejnost zavřený. Jeho terasa s výsadbou rostlin a zatravněním pak bude dokončena ještě letos.