Sláva města Jerome vypukla až koncem 19. století, kdy se zde našly ložiska mědi, zlata a dalších cenných kovů. Počet obyvatel rychle stoupl na 15 tisíc. Z dnešního pohledu to sice nevypadá jako velké číslo, ale s ohledem na to, že v té době žilo na světě zhruba 5x méně lidí než v současnosti, to zase tak málo není. Práce zde byla pochopitelně drsná, proto se místní dělníci večer uchylovali do zábavních podniků, kde se rozmáhal alkoholismus, hazard, prostituce a s tím vším spojená kriminalita. Připomíná to mimo jiné web Arizona leisure.

Právě k době největší slávy města se pojí i dramatický případ, který místním nedá spát a přitahuje záhadology z celého světa. V roce 1931 zde totiž našli zavražděnou prostitutku Marii Juanitu Loveless, která si nechávala říkat Sammie Dean. V místě byla považována za luxusní společnici a za své služby si proto nechala náležitě platit, jak připomenul web oola.com. Užívala si tak slušného bohatství až do 10. července 1931, kdy neotvírala dveře svého apartmánu natěšeným horníkům. Ti po nějaké době nejistoty a váhání vyrazili dveře a nebohou Sammie našli mrtvou. Prakticky nahou, posetou modřinami, zakrytou dekou.

Původní, notně zašlé vybavení jako jsou operační stoly, přístroje i  pohozené dětské hračky dodávají všemu punc ponurosti a působí opravdu děsivě.
OBRAZEM: V nemocnici plné duchů nejde vydržet moc dlouho

Policisty po ohledání místa činu zaujaly minimálně dvě věci. Tou první byl její pes. Německý ovčák, který stále strážil její tělo. Pak ale nastává otázka, proč ji při napadení aktivně nebránil a sousedé neslyšeli ani štěkot.

Další zajímavostí bylo, že jí někdo vybral peněženku, ale šperky nechal na místě. „Chtěl snad nás pachatel jen nějakým způsobem při vyšetřování zavést do slepé uličky?“ vrtalo hlavou vyšetřovatelům.

Zdroj: Youtube

Rozběhlo se pátrání, při kterém se policie zaměřila hned na několik podezřelých. A to včetně starosty. Žádnému z nich se však hrdelní zločin prokázat nepodařilo. Tím ale tento smutný příběh nekončí. Duch prostitutky je prý totiž v místě stále přítomen a toulá se ulicemi. Podle jedné legend totiž její zpopelněné ostatky místní přimíchali do materiálu, ze kterého pak stavěli ve městě chodníky, píše oola.com.

I po vraždě žilo město dál svým nechvalně proslulým životem, který doprovázela pověst nejzlomyslnějšího města amerického západu. Ale jak se tenčily zásoby zlata a poptávka po mědi, město upadalo. Když se zde v 50. letech 20. století zavřel poslední důl, žily zde už jen desítky lidí.

Příroda si bere zpět své území.
Děsivý hotel v Irsku je jako z doby, když by vymřelo lidstvo

Jak však připomíná Arizona leisure, během 60. a 70. let objevili tehdejší město duchů umělci. „Staré budovy, těžební místa a majestátní ruiny poskytují bohaté materiály pro různé umělecké formy,“ píše americký web.

„S množstvím atrakcí, obchodů, restaurací a možností ubytování si v Jerome v Arizoně určitě najdete cokoli, co hledáte,“ míní zase Azjerome.com. Řada lidí pak své zážitky z Jerome sdílí na Instagramu.

Jerome tak dále žije. Už však nikoliv ze zlata, ale z turismu.