Jejich návštěvy postupem času přivábily i další celebrity z Itálie i z celého světa, takže hlavní obživou zdejších lidí přestal být rybolov a raději se soustředili na turistický ruch. A na tom se do dnešních dní nic nezměnilo. Namísto rybáren a rozvěšených sítí tu najdete restaurace, kavárny, hotely a butiky, ve zdejším přístavu kotví jachty známých osobností a slavné tváře můžete vidět i při procházce městečkem.

Rezervace láká k vycházkám

Malebná rybářská vesnice a přístav Portofino se rozkládá na stejnojmenném poloostrově v italské Ligurii na pobřeží Italské riviéry. Dá se sem dojet buď lodí, nebo po pobřeží ze Santa Margherity Ligure. Přejet se nedá, protože silnice tady končí. Oblast kolem Portofina je‭ vyhlášena přírodní rezervací ‬Promontorio di‭ ‬Portofino‭ a láká ke krásným procházkám.

Nejstarším, největším a také nejnavštěvovanějším národním parkem v Chorvatské republice jsou Plitvická jezera.
Nejkrásnější chorvatské národní parky: Uchvátí hlavně milovníky přírody

Nad Portofinem se tyčí hrad Castello Brown. Je od něj překrásný výhled, a také cesta k hradu stojí za to. Prochází přes zahrady porostlé středozemní vegetací a přes nejrůznější malebná zákoutí. Nejstrmější ze tří‭ ‬cest,‭ které k pevnosti vedou,‭ ‬začíná napravo od přístavu.‭

Nedaleko leží přírodní park, v němž rostou borovice, jalovce, vřes, vonné byliny a přes 700 druhů polních květin. Po pěšinkách se z něj dá dojít do rybářské vesničky Camogli. Hezkou procházku nabízí také trasa ke starému benediktinskému‭ ‬klášteru San Fruttuoso.‭

Zdroj: Youtube

Portofino je místem zaslíbeným potápěčům, na své si zde přijdou začátečníci i ti zkušenější. Ale je potřeba pečlivě vybírat místa, kde je potápění povoleno, protože ke zdejší přírodní rezervaci patří i část moře. Oblíbenou zábavou je zde i windsurfing a plachtění.

Delfíní přístav

První zmínky o Portofinu pocházejí již z 1. století, kdy římský válečník a filozof Plinius starší píše o založení vesnice s názvem Portus Delphini neboli Delfíní přístav. Název vycházel z toho, že ve zdejším moři prý tehdy žilo mnoho delfínů.

Portofino se postupně stalo součástí Janovské a Florentské republiky, od roku 1815 patřilo pod Sardinské království a o necelých padesát let později přešlo pod správu Italského království. Ve starém městě ‬stojí‭ ‬románský kostel Chiesa di San Martino, za krásným výhledem se však lidé vypravují k jinému kostelu - ‬Chiesa di San Giorgio.‭ I jeho historie je poutavá – za druhé světové války byl zcela zničen, ale lidé to tak nenechali, a když válka skončila, znovu jej postavili.

Kráter Derweze hoří už jednapadesát let kvůli zapálenému unikajícímu zemnímu plynu.
Jsou jako brány do pekla: Ze záhadných děr vychází plameny i děsivé zvuky

Také zdejší hrad má zajímavé dějiny. Poprvé je zmiňován už v 15. století pod názvem ‬Castello di San Giorgio. Pak byl několikrát rozšířen a a v roce‭ ‬1798‭ ‬jej nechal‭ Napoleon‭ ‬přejmenovat na‭ ‬Port Napoleon‭‬.‭ V druhé polovině 18. století jej koupil anglický konzul v Janově ‬Montague Yeats Brown. Název pevnosti se znovu změnil, tentokrát na ‬Castello Brown‭,‬ a byla přestavěna na soukromou rezidenci.

‬Brown byl‭ ‬anglickým konzulem v Janově‭ ‬a nechal si někdejší pevnost přestavět na soukromou rezidenci.‭ Dnes patří pevnost obci a veřejnost sem může chodit do muzea a na výstavy, pořádají se zde svatby a různé kulturní akce.

Zvláštním zážitkem je v Portofinu oratoř Nostra Signora dell'Assunta ze 14. století. Jsou v ní dva obrovští ukřižovaní Ježíšové, jeden bílý a druhý černý. Obyvatelé je v dubnu nosí v procesí na svátek svatého Jiří, který je patronem města.

Raději mimo sezonu

Nejteplejšími měsíci jsou v Portofinu červenec a srpen, kdy rtuť teploměru šplhá ke třiceti stupňům Celsia a moře má asi 23 stupňů. Naopak nejchladnější jsou prosinec, leden a únor, kdy teplota klesá na pouhých 12 stupňů Celsia.

Pobyt přímo v Portofinu není nejlevnější. Nejnižší ceny za noc ve dvoulůžkovém pokoji se pohybují kolem pěti tisíc korun, za apartmá v luxusním hotelu můžete dát i 60 tisíc korun a výrazně dražší je zde i jídlo a občerstvení. V letní sezoně je navíc městečko poněkud přeplněné turisty. Zkušení cestovatelé tedy doporučují navštívit toto romantické místo spíše mimo hlavní turistickou sezonu. Z České republiky je to sem asi tisíc kilometrů.