Ukrajinská státní vlajka na domě, ukrajinské speciality (boršč, soljanka, vareniki, šašlik, nalysnyky) ve víkendovém menu. Tak to vypadá v Kunčicích pod Ondřejníkem, kde sídlí Ogar, jeden z pivovarů zapojených do Beskydské pivní stezky. „Tento týden na čepu máme i speciál Mosaic Apa s americkým chmelem a příští to bude pšeničný Hopfen Weizen bavorského typu,“ popsal majitel Martin Chalupa.

Pivovar v obci Únětice byl postaven pravděpodobně roku 1710
Úspěšné znovuzrození. Únětický pivovar je malý, ale silný

Ogarovští pivovarníci si podle něj zakládají na přísném dodržování technologických postupů – když pivo v belgickém nebo americkém stylu, tak upravují vodu, ať má parametry jako v Belgii či USA. „Do týmu přichází nová posila, podsládková Iva Morisová, která sice o víkendu vařit nebude, ale v sobotu od dvanácti do patnácti hodin v rámci stezky provede po našem provoze zájemce o exkurzi,“ uvedl Chalupa.

Zajímavá místa 

Monika Konvičná coby spoluorganizátorka Beskydské pivní stezky míní, že třeba Kunčice pod Ondřejníkem představují ideální cíl pro výlet: „Ogar je snadno dosažitelný po cyklotrase 59 z Ostravy přes Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí a Čeladnou. Je tady krásný dřevěný kostel svatých Prokopa a Barbory, může se odtud vyjít na Ondřejník i Skalku.“ Místní pivovar stojí navíc u nádraží a domů se dá vlakem.

Beskydská pivní stezka totiž není jen o putování za „chmelovinou“, ať v alkoholické či nealkoholické podobě. „Ochutnávky piva a jídla jsou třešinkou na dortu. Na všech trasách jsou totiž vždy zajímavá místa lákající k prohlídce a poznávání,“ upozornila Konvičná. Pro výběr správné cesty i atraktivních zastávek slouží webová stránka beskydyportal.cz. A nechybí na ní informace o akcích partnerských pivovarů.

Z prohlídky gotického hradu na ústeckém Střekově. Na snímcích jednotlivé budovy, bašty, hradní kastelán Pavel Kučaba a reprodukce obrazů a nálezů.
Broušená okna, krb a oprava kostrouna. Na hradě Střekov začala sezóna

„My stezku zahájíme naražením suché a hořké třináctky Magnum,“ řekl Rostislav Březina provozující „ruční“ minipivovar Kohutka nacházející se ve Vyšních Lhotách pod vrchem Prašivá. Stojí zde unikátní dřevěný kostel sv. Antonína Paduánského, známá turistická chata i rozhledna. Ve výčtu návštěvyhodných míst v okolí nechybí přehrady Morávka a Žermanice, či přírodní památka Profil Morávky.

Kohutka se vyznačuje také experimentálními pivy, což je doménou Březinova syna Ondřeje. „Ještě v dubnu bude dvanáctka Kokrhell obsahující chilli,“ poznamenal k tomu mladší z pivovarníků, jenž pomalu a jistě přebírá celý proces vaření. Restaurace s pivovarem pod Prašivou, kde se křižují tři cyklostezky, nabídne cestovatelům navíc možnost osvěžení ve vlastním bazénu. Jen musí být počasí ke koupání.

Vyrazit lze pěšky i na kole 

Mapa stezky čítá minipivovary i pivovary od Šenova po Ostravici a od Kopřivnice po Vojkovice: Morava, Ogar, Koníček, Radegast i Radegastův šenk, Beskydský, Krmelínský, Hukvaldský, Valašský, Štrabmerský, Rožnovský, Brabčák, Polivar, Kohutka. U každého je na webu beskydyportal.cz seznam pamětihodností a vzdáleností k jinému nejbližšímu producentu piva (a to jak pro cyklisty, tak pěší i motoristy).

Na Pradědu ve výšce 1492 metrů funguje nejvýše položená restaurace v České republice. Najdeme zde spoustu dalších výškových rekordů.
Romantická noc v oblacích aneb Praděd láká nejen lovce rekordů

Beskydská pivní stezka od května spouští soutěž o nejlepší pivo na trasách, ale i nejchutnější lokální gastronomickou specialitu. „Turisté mohou vyrazit podle svých preferencí i kondice pěšky nebo na kole. Cyklisté najdou v mnoha pivovarech chutná nealko piva. A pakliže chtějí degustovat alkoholické nápoje, není problém kombinovat cykloturistiku a ubytování ve vybrané lokalitě,“ dodala Konvičná.