„Vládní nařízení zasáhla nejdříve soubor opery a operety, protože byl vydán zákaz zpěvu, program tedy tvořily jen činoherní inscenace bez zpěvu. Pak se ale zavřelo všechno“, rekapituluje herečka.

Co nám covid vzal, co nám covid dalZdroj: DeníkAby nepřišla o kontakt s divákem zapojila se Jana do různých online aktivit MDO.

„To pro nás bylo dost složité, není to samozřejmě náš obor, ale všichni děláme co můžeme, a i když to není dokonalé, všechny soubory se snaží něco vytvářet. Opera a opereta přispívá vánočními koledami, balet si vzal na starosti adventní kalendář či videa ze zákulisí baletu a činohra mimo jiné spolupracuje s Českým rozhlasem Olomouc nebo vysílá Talkshow z foyer s lidmi nejen z divadelních oborů, kterou moderuji já“, jmenuje Jana Posníková.

Dušan Neumann, manažer olomoucké restaurace Bounty Rock Cafe
Pro pivo si přijel zákazník s akváriem. Jak olomoucký klub zápasí s restrikcemi

Večery, uvolněné zrušenými představeními chtěla Jana vyplnit taktéž něčím smysluplným.

„Řekla jsem si, Jano, konej nějaký to dobro! Proto mě zaujala olomoucká charita, která hledala někoho, kdo by pomohl s provozem nočního centra. To v období od prosince do února přijímá lidi bez domova, aby mohli přespat a nezmrzli. A protože jsem věděla, že večer hrát zatím určitě nebudeme, rozhodla jsem se pomoct, “ vysvětluje Jana Posníková.

Studentky Tereza Geržová (vlevo) a Regína Indráková, 4. prosince 2020
Umírání i slzy štěstí, na drsnou praxi v covidu studentky nezapomenou

V první koronavirové vlně Jana s kolegy z divadla pomáhala seniorům s nákupy, zajišťováním roušek a podobně. Tentokrát přišla nabídka tato.

„Nejprve jsem musela projít vstupní školením v prostorách charity, kde jsem se seznámila s pravidly provozu a základními zásahy zdravotnického charakteru pro případ nevolností, záchvatů a podobně. Je to nepochybně zkušenost, za kterou jsem ráda, ale neuvěřitelně se těším na návrat před diváky. Kontakt s publikem mi chybí ze všeho nejvíc a těším se na každé představení, které budeme smět odehrát“, uzavírá Jana Posníková.