„Jedná se o části havarovaného čtyřmotorového bombardéru B – 17 Flying Fortress, který byl sestřelen a havaroval 19. dubna 1945 nedaleko obce Kalek na Chomutovsku. Fragmenty z německého letounu Junkers Ju – 86, který se zřítil u Nového Města na Teplicku a části motoru německé stíhačky Focke Wulf Fw 190,“ říká předseda spolku Severočeský letecký archiv Most Karel Otto Novák, který se stará o chod expozice. Historikové přivezli exponáty, které jim dlouhodobě zapůjčil soukromý badatel Svatopluk Vyvážil, z nedávno zrušeného muzea o letecké válce na zámku Červený Hrádek.

Dalším novým exponátem je vyznamenání Francouzský kříž 1939, který do památníku věnoval nadšenec pro historii II. světové války z Lounska Jaroslav Tošner. „Máme v úmyslu, všechny nové věci co nejdříve zakomponovat do scénáře expozice,“ uzavřel Novák.

Expozice v Mezinárodním památníku obětem II. světové války mapuje události a činnost rodáků a obyvatel z Mostecka a Lounska v období let 1938 až 1945. Otevřeno má od května do konce října, vždy v úterý a čtvrtek od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin, v neděli pak od 13 do 16 hodin. Sezonu zakončuje pořádáním listopadového Dne válečných veteránů.

Lucie Králíková