Jablka jsou naše oblíbené plodiny a v kuchyni nechyběla ani u dávných obyvatel našeho území. Země Keltů je proto skvělým místem, kam můžete zavítat a oslavit začátek podzimního období.

Můžete si vyzkoušet různé způsoby zpracování jablek. Zjistíte, jak se vyrábí jablečná povidla, jak vzniká jablečný mošt, nebo jak správně sušit jablka. Zajímavým lákadlem je taktéž keltská podzimní kuchyně, kde se budou péct placky a jablečné koláčky.

Děti v Dyjákovicích zažily retro. Čekaly je hry z doby minulé
Děti v Dyjákovicích zažily retro. Čekaly je hry z doby (ne)dávno minulé

„Mnoho lidí si nedokáže představit, co vše příroda v dávných časech nabízela a čím se mohl takový Kelt stravovat. Proto jsme si připravili potraviny, které byly pro období Keltů typické. Samozřejmostí je ochutnávka a přednáška k tématu,“ vysvětluje archeoložka Blanka Zelená.

Pro nejmenší návštěvníky bude nachystána tvořivá podzimní dílnička a autorské čtení Keltské dubové pohádky. Dospělé může zaujmout přednáška o pravěké kuchyni a starých odrůdách ovoce. Odpolední atmosféru dotvoří v 16:00 svým vystoupením kapela Oppidum.

Tomáš Klus ve Valticích: zpěváka nerozhodily ani počáteční problémy
Tomáš Klus ve Valticích: Zpěváka nerozhodily ani počáteční problémy

Přednáškami, workshopy a ochutnávkou to ale nekončí. Organizátoři si připravili soutěž o nejlepší jablečný koláč. Neváhejte proto a určitě se přijďte pochlubit svými výtvory. Výherce bude odměněn. Nutné je svůj jablečný koláč přinést do 11:00 včetně receptu a kontaktu na pekaře/pekařku.

V provozu bude taktéž hostinec U Dubového Kelta, který bude otevřen po celou dobu akce, jež trvá do 17:00.

Jiří Antoš